Съдов хирург спаси от ампутация краката  на бездомник

В Бургаската многопрофилна болница за активно лечение

Съдов хирург спаси от ампутация краката на бездомник

Само д-р Борислав Тръпчев се съгласил да лекува 63-годишния Тодор

Само един лекар се съгласи да лекува 63-годишния бездомник Тодор. Без спешната намеса на съдовия хирург д-р Борислав Тръпчев клошарят е щял да бъде вече с ампутирани крака. Това съобщиха от Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас.

Тодор е поредният клетник, който тази зима можеше да умре от студ. Или да завърши живота си безпомощен, с отрязани крака, ако не беше срещнал съдовия хирург д-р Тръпчев, който спаси крайниците му и му вдъхна вярата, че може да продължи живота си като нормален човек.

Вече три месеца д-р Борислав Тръпчев упорито лекува Тодор от

диабетна гангрена

Мъжът е щастлив, че може да стъпва и търпеливо понася всяка превръзка. И лекарят, и пациентът обаче разкриват, че първата им среща не била никак приятна.

„Донесоха го на ръце, безпомощен. Краката бяха черни, подгизнали в гной. Миризмата не можеше да се търпи! Виждали сме какво ли не, но медицинската сестра не издържа, прилоша й, разказва д-р Тръпчев. - Това бяха мъртви крака, съмнявах се, че ще успеем да ги спасим, но бях длъжен да опитам“, допълва докторът.

„Тодор не пие и не пуши. Той е нашата гордост. Има всички шансове да бъде добър работник, да се върне към живота. Вече е щастлив, че може да ходи. Д-р Тръпчев е единственият лекар, който се съгласи да го лекува. Никой не искаше да се занимава с него. Или ни гонеха, или предлагаха да му отрежат краката“, разказва Таня Михаил. Таня е социален работник към неправителствената организация „Каритас“. Тя и колегите й намират Тодор на улицата и се опитват да го върнат към нормалния живот.

Съдбата на Тодор прилича на съдбата на всеки клошар, с разликата, че не е алкохолик или наркоман. Което е голяма рядкост в тези среди. Няма деца и близки, а жена му починала. Жилището било нейно и роднините й го принудили да се махне. Първо бил на квартира, но нямал постоянна работа, нито постоянни доходи, за да си плаща наема. И така се озовал на улицата – приютил се в изоставени постройки до бившия отрезвител, които дели с още 11 несретници.

„Каритас“ се грижи за тези бездомници, храни ги, поддържа хигиената им, вади им документи. Целта е

да ги социализира

да ги върне в обществото. Трудно е, защото работодателите не искат алкохолици и наркомани. И защото Тодор е различен, има и трудови навици, вярват, че той има шанс за нормален живот.

Мъжът е работил като елтехник в СМК, в „Домостроене“, по ирония на съдбата – дори в бургаската болница. Има 25 години трудов стаж и 13 точки не му стигат, да се пенсионира. До края на март Тодор ще живее в общинския приют в „Акациите“, а след това мечтае да си намери работа и да има свой дом, макар и малка стаичка.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.