Снимки

Не отдавна бе показан квадрокоптера Loon Copter, който може да излети от сушата и да влезе във водата, като „лети” под повърхността й.

Екип от лабораторията по приложна физика от университета Джонс Хопкинс (APL) създаде дрон, който прави точно обратното. Това е квадрокоптер, който се крие под водата и може да лети над повърхността, когато е необходимо.
 

 

 

Плавателният съд е известен като CRACUNS, което е съкращение от Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System и звучи, като името на легендарното морското чудовище Кракен.

Когато не се използва, дрона е невидим стоейки на поставка разположена на около 30-35 метра под повърхността или дори на борда на безпилотно подводно плавателно средство, като лабораторни тестове показват, че дрона може да остане потопен в солена вода в продължение на два месеца, и работи безпроблемно.

Когато има възложена задача, дрона се откача от своята подводна поставка и насочван от преките си, започва да изплува. След като достигане повърхността, той излита във въздуха. В момента, дрона не може да се върне сам до своята подводна база, но екипа работи по това.

Вместо да използва по-тежка и скъпа конструкция от метални сплави, CRACUNS е съставен от специални 3D принтирани компоненти. Повечето от неговата електроника се намира в херметически затворени отделения, а откритите му мотори са покрити с търговски достъпно защитно покритие. Изработването на дрона не е особено скъпо и това позволява да намери приложение при рискови задачи, когато е възможна загубата му.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Роботи създават шедьоври на изкуството

Победителите от конкурсът по изобразително изкуство Robot Art са истински творци

Конкурсът по изобразително изкуство за роботи, Robot Art представлява забележителна комбинация от изкуство и технология, предизвикваща инженери да създават роботизирани системи, които изработват произведения на изкуството, използвайки четки и бои.

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Роботи за инспекция и поправка на самолетни двигатели

Двигателите на Rolls-Royce ще се поправят сами

Самолетните двигатели са сложни машини с много, труднодостъпни места, а за да работят добре, се изисква много време и поддръжка. В бъдеще, Rolls-Royce иска, тези задачи да може да бъдат изпълнявани от различни видове роботи, които да обикалят и преглеждат тези части на самолета и бързо да отстраняват проблемите още в зародиш.

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Музей на дигиталното изкуство отвори в Токио

Интерактивните цифрови творения правят посетителите част от изкуството в Mori Building Digital Art Museum

Нова, невероятно впечатляваща атракция отвори врати в Токио. Mori Building е домакин на описвания, като неповторим Музей на цифровото изкуство (Digital Art Museum). Вътре посетителите могат да се разхождат свободно през вдъхновяващи светлинни творби, които ги подтикват да се слеят с изкуството.