Снимки

Жените инженери и научни работници у нас са повече от мъжете, показват данни на Евростат. Статистиката показва, че 56% от заетите в сферата на технологиите и научните изследвания у нас са представители на нежния пол. Средно в Европа делът на дамите в тези сектори е 40 на сто. Преди нас в класацията е единствено Литва, където 58 на сто от инженерите и научните изследователи носят поли. Най-малко дами в тези сектори има в Люксембург и Финландия, където под 30% от инженерите и научните работници са представители на нежния пол. От години родните работодатели алармират за увеличаващия се брой незаети места за инженери. Затова от бизнеса предлагат

държавата да осигурява стипендии за инженери

и технически кадри. Получилите държавна подкрепа обаче трябва да останат на работа в България в продължение на 5 г. след като завършат.

Както „Монитор“ писа, родните строители борят кризата за инженери с кадри от Тунис. Миналата година за първи път около 30 служители от африканската държава са получили разрешение да проектират и строят сгради у нас. Вносът на инженери и квалифициран технически персонал е от години, като най-предпочитани са кадрите от Турция, Русия, Украйна и Сърбия. Наемането на висококвалифицирани чужденци от страни извън ЕС става чрез разрешително, наречено „синя карта“. За да насърчи наемането на чужденци от трети страни, държавата облекчи процедурата. До края на миналата година чуждестранните експерти трябваше да подновяват трудовата си виза всяка година. Тази тази година тя

ще се отпуска за 4-годишен срок

Освен това се предвижда таксата за издаване на „синя карта“ са бъде намалена от 400 лв. на 100 лв., а издаването й ще отнема 37 дни. С промени в Закона за трудова миграция отпадана пазарният тест преди наемане на служител от трета страна. Досега всички фирми, пожелали да назначат мигранти, трябва да докажат, че в продължение на две или четири седмици не са успели да намерят нужните им специалисти у нас.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ТИР обърна автобус на АМ "Тракия", двама тежко пострадали

ТИР е ударил отзад автобус на градския транспорт, движещ се по линията Лозен-София на автомагистрала "Тракия", съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал между заведението "Черна котка" и разклона за Равно поле. Двама души са тежко пострадали. Загинали при катастрофата няма.

Жилят по 100 на ден през мейла

Близо 100 души на ден в България горят от измами, като повечето от тях стават жертви в интернет. Това сочат данните на МВР за една календарна година, в която са регистрирани 2577 измами, останалите над 1000 са били с незначителна вреда и не попадат в статистиката, въпреки че по тях отново се е работило.

Търси се надежда за близначките Теди и Диди

Теодора и Диляна Терзиеви са две от три 5-годишни близначки от Разград. Слънчевите момиченца, които през септември ще навършат 6 години, страдат от детска церебрална парализа, спастична форма, със степен на инвалидност съответно 95 и 100%. Турската клиника дава надежда на семейството, че с подходящата терапия Теди може да проходи, а походката на Диди да се изправи. Сумата от 8000 лв. за един курс за двете момиченца е непосилна за семейството, а дори не е ясно още колко курса ще бъдат необходими за максимален резултат.