Снимки

Група чиновници, замесени в схема с изкупуване на символични цени на юбилейни монети, собственост на МС, отиват на съд. Те вече са се простили с работата си в ръководената от Бойко Борисов институция, след като по нареждане на премиера сгафилите служители, които са се възползвали от позициите си за осъществяването на далаверата със златни и сребърни пендари, са били уволнени в средата на 2015 година. На практика Борисов е „омел“ почти целия отдел „Финанси“ на „Дондуков“ 1, който се състои от 8 държавни служители. Общо петима чиновници, начело с главния счетоводител, са изгорели покрай аферата. Тя самата пък е била разплетена след сигнал, подаден от шефа на дирекция „Бюджет и финанси“. Потърсен за коментар на случилото се, пък самият министър-председател заяви пред „Монитор“: „Всеки сигнал се проверява“.

По случая вече се е произнесла Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която е била сезирана от МС. Преди месец звеното е излязло с решение, от което става ясно, че схемата е действала в продължение на цели шест години – от 2009 година до 2015 година. Покрай годишните инвентаризации и описването на активите, участниците в своеобразната организирана престъпна група (ОПГ) започнали тихомълком да разпродават сами на себе си изковани от БНБ монети „120 години Министерски съвет“ на цени в пъти по-ниски от пазарните. Ценностите се съхранявали в склада на „Дондуков“ 1, до който чиновниците имали достъп. При разследването, разпоредено лично от премиера през март 2015 година, само ден след подаден сигнал за развихрилия се вътрешноведомствен алъш вериш от шефа на Дирекция „Бюджет и финанси“, както и при назначената впоследствие от КПУКИ проверка, било установено, че находчивите служители са се сдобивали със златните монети срещу 355 лв. А реалната стойност на пендарите по време на аферата е варирала между 866 лв. и 1136 лв. Тоест чиновниците са се „изръсили“ със суми 3-4 пъти под реалните, става ясно от доклад на Инспектората към МС, който е бил предаден и на прокуратурата. Фрапиращите доказателства, събрани при проверките, сочат, че са „установени конкретни случаи един и същ служител да заяви, отпусне и заплати стойността на закупените монети“.

След като БНБ е изработила общо 5 000 златни и 20 000 сребърни монети „120 години Министерски съвет“ през 1999 година, от МС са били закупени съответно по 400 и 600 бройки от тиражите. Златните са били осчетоводени от администрацията на „Дондуков“ 1 със стойност 355 лв., а сребърните с 13 лв. Впоследствие чиновниците в МС са успели да се докопат срещу символични суми до 149 от по-скъпите и 183 от останалите пендари. Междувременно в употреба по предназначение са влезли доста по-малко от тях - 90 златни и 137 сребърни, които са връчвани като протоколни подаръци.

Пред КПУКИ забърканите в далаверата чиновници, двама от които мъже, а останалите жени, включително инвентаризатори и дори касиерката, опитали да се оправдаят именно с посочената още в края на миналия век стойност на монетите и липсата на последваща преоценка. Съмнителното в случая е, че символичните към днешна дата цени били заведени само в електронната система на финансистите на „Дондуков“ 1. Така в опита си да се измъкнат от последствията, забърканите в схемата дори изтъкнали липсата на документи за покупката на монетите през 1999 година, които били унищожени в пожар в МС през 2004 година. Освен това, въпреки че са пръснали десетки хиляди левове, за да се отрупат със злато, те оправдали действията си с твърдението, че са закупили ценностите, за да украсят витрините си у дома, а не да ги изтъргуват. Позлатилите се чиновници твърдели също така, че освен да се подаряват, имало 15-годишна практика ценностите в МС да се продават, макар че няма разписани никакви конкретни правила за това. Тезата им обаче издишала по време на разследването.

Всъщност, освен закона срещу конфликта на интереси, който са погазили, намазвайки покрай информацията, с която са разполагали и достъпа до склада на МС, държаните служители са нарушили и Валутния закон. Причината е, че МС не разполага с разрешение за търговия с благородни метали и въобще не може да осъществява разпродажби, каквито на практика са се развихрили в сградата на „Дондуков“ 1. С други думи изкупените покрай „благотворителния базар“ монети дори да са били продадени чрез обявяване на публичен търг, изтъргуването им също би било незаконно.

 

Позлатили се с 16 грама в джоба при всяка покупка

Точно 16 грама са слагали в джоба си при всяка покупка на юбилейна монета позлатилите се вече бивши служители на МС. Толкова тежат пендарите, на лицевата страна на които е изкован лика на Тодор Бурмов, а на задната са очертани границите на ЕС и има надпис „EURO”.

Проверка на „Монитор“ показа, че от тях в онлайн аукционите могат да се открият предимно от сребърните, които са с номинал 10 лв. Началната им цена е около 40 лв., а според проверката на развихрилата се далаверата с тях на КПУКИ – реалната им стойност към момента е 36 лв. без ДДС, докато чиновниците са плащали едва по 13 лв. Порталът за БГ монети с колекционерска стойност bulgariancoins.com пък потвърждава, че пазарната цена на далеч по-скъпите златни монети с номинал 100 лв. е над 1100 лв. На 1136 е закована цената им на сайта на БНБ. Там пише, че монетите, отговарят на критериите за инвестиционно злато и към стойността им, за разлика от сребърните не се начислява ДДС.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити обраха банка в Несебър

Нагли бандити обраха банка в Несебър, след като разбиха тухлена стена, за да стигнат до трезора. По непотвърдена информация, те са отмъкнали над 100 000 лева. Инцидентът е станал преди два дни, но все още не е оповестен от полицията. Апашите проникнали в банката посред нощ.

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.