Снимки

От десетилетия кой ли не ни изкарва, че сме майстори на какъв ли не трафик. Излиза обаче, че има с какво от нас да се поучи светът и да ни завижда и това е интернет трафикът. Според статистиката бедна България е с един от най-бързия интернет не само в Европа. Дори съседни страни, които от 4 десетилетия са в ЕС и в тях са инвестирани стотици милиарди субсидии, не могат да се похвалят с подобни възможности. Там трудно може човек да ползва вайбър, скайп или други подобни мобилни приложения, за да проведе нормален телефонен разговор без да се ядоса, че връзката прекъсва. И то в най-големите курортни зони посред лято, когато всеки турист иска да има добра връзка с външния свят.

У нас поне засега сме сравнително добре и то доста. Около 2 от 3 български домакинства имат достъп до широколентов интернет. Като за последните десетина години нарастването на този дял е от почти 20% до над 64 на сто. Подобен е и процентът до достъпа на интернет въобще. Почти всеки 9 от 10 младежи у нас на възраст до 24 години ползва мрежата редовно. Статистиката сочи, че у нас мъжете са по-активни в ползването на интернет, но това е явно, защото имат повече свободно време. Мрежата е един от немногото хубави неща у нас. Светъл лъч.

Интернет вече не е само средство за изпращане на мейли или четене на новините онлайн. Социалните мрежи превърнаха света в глобално село и от нейните възможности се възползва всеки, кой с добри, кой с не толкова добри намерения. Отделно не бива да забравяме, че непрекъснато ползване на нета носи огромни рискове. Непрестанното взиране в смартфона дори докато вървим по улицата носи рискове да се спънем и най-малкото да си счупим скъпата електронна машинка.

Както компютърните игри преди 15-20 години, така и сега Интернет „заковава” малки и големи пред компютрите и смартфоните. Забравят, че животът не е само виртуалната реалност, а трябва и лично общуване не само по телефона или през социалните мрежи. Отделен е и въпросът, че ерата на мрежата ни превръща от движещи се индивиди в обездвижени, вперили поглед с часове в екрана. У нас този проблем се изостря от липсата на достатъчно места за спортуване. Така децата ни, дори да искат, трудно ще намерят къде спортуват.

Имаме успехи в покритието с мрежа и ползването й, но засега това не ни носи достатъчно ползи да пестим времето си. Едва 18,4% имащи Интернет са го ползвали за връзки с държавната администрация. Най-много са хората, получаващи информация от някои уебсайт на публичната институции, около една десета са се възползвали от възможността да теглят от тези портали формуляри и едва една двадесета са ги изпратили попълнени през мрежата. Това означава, че електронното управление, за което се говори от доста години, у нас все още е само добро пожелание. Така и опашките пред гишетата на държавните учреждения скоро няма да изчезнат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.