Снимки

Визитка:

Проф. Вихра Миланова е национален консултант по психиатрия

От 2004 г. е ръководител на Катедрата по психиатрия към Медицинския университет в София. Началник е на Клиниката по психиатрия в Александровска болница

Специализирала е във Великобритания, Гърция и Ирландия

Автор и съавтор е на над 130 статии и учебни ръководства

През април бе избрана за ректор на Медицинския университет в столицата и наследи на поста акад. Ваньо Митев

 

 

- Проф. Миланова, оглавихте един от най-успешните университети у нас. Това е ново начало за вас, какви ще са приоритетите ви?

- Най вече ще насоча усилията си към подобряване на качеството на обучението и научноизследователската дейност. Ще продължа добрите практики, искам не просто да продължа, но и да надграждам постигнатото досега. Целта е високо качество на образованието. А и нали точно това е залегнало в новия Закон за висшето образование, според който качеството ще определя и финансирането. Всичко това обаче зависи от преподавателите, програмите и не на последно място от студентите. Това са най-общо казано нещата, върху които ще работя.

- Оттук насетне наистина качеството ще определя финансирането на вузовете. Вярвате ли обаче, че това е ключът към осъществяването на истинската и дългоочаквана реформа в образованието?

- Това е част от реформата. Важно е да се подкрепя качеството, а не количеството, както беше досега. В Медицинския университет влизат наистина качествени студенти, тук конкуренцията е много голяма, защото за едно място се борят по 6-7 души. Повишаването на качеството на обучението обаче е свързано и с научноизследователската дейност. Добрите преподаватели и студенти  трябва да се включват в по-престижни научноизследователски проекти, да имат повече публикации. Това е много важно, за да поддържаш авторитета си.

- Да разбирам ли, че ще завишите критериите и ще отсявате повече кандидат-студентите?

- Наложително е, ако искаме да се развиваме и да се гордеем с университета.

- Ще привлечете ли и чужди преподаватели, какви са идеите ви в тази посока?

- Нека поясня, че работещите в университета трябва да имат стимули. Освен това ще каним гост-преподаватели, които да преподават, да участват в научноизследователски проекти. Така ще повишим качеството на преподаването.

- А какъв е пътят за развитието на нашите студенти?

- Трябва да бъдат мотивирани и да имат възможности за кариерно развитие тук, в България. Но като че ли точно им липсва мотивацията.

- Знаете, че един от най-големите ни проблеми е точно дефицитът на кадри в медицината. Как да го преодолеем?

- Това не зависи само от един университета. Нужна е цялостна политика в това отношение. И тук не става дума толкова за задържането на младите кадри, колкото за привличането.

- Имате ли данни колко от завършилите медицина напускат страната ни?

- Според проучвания желание за това имат поне 75% от новозавършилите студенти, което е много.

- А как смятате да привличате чужди студенти, Медицинският университет е известен с това.

- Досега един от начините беше изнесеното обучение. В центровете извън България се обучават студенти през първите две години. Много от тях след това идват в София, за да продължат обучението си. През последните години много студенти от Европа и САЩ имат желание да учат у нас. Важно е да останат да специализират.

- Колко чужди студенти се обучават в МУ - София?

- Около 3000 са чуждите студенти, които се обучават на английски език. При нас се обучават хора от 65 държави. Сега сключихме договор и ще имаме изнесено обучение в Кьолн, което е изключително престижно и е с наши програми. Следващият етап е да се правят филиали.

- Между другото Германия буквално изсмуква наши лекари и медицински кадри. Как да преодолеем проблема с дефицита на кадри?

- Проблемът наистина е голям и тук не става дума само за Германия - това важи и за Франция, Англия...

- На какво се дължи това според вас, ниското заплащане ли е в корена на проблема?

- Ниското възнаграждение наистина е проблем, но все пак хората искат програми за специализация, яснота в правилата. Затова трябва да има дългосрочна програма, която да се следва в годините. Според мен тези хора трябва да имат перспектива за развитие и да се стимулират хората, които искат да работят в България.

- Това означава ли, че са нужни и финансови стимули?

- Не само финансови. Нужно е да имат кариерно развитие, да се включват в научноизследователски проекти, да се представят на големи форуми. Това трябва да се стимулира.

- Съгласна ли сте с критиките, които периодично се чуват за качеството на медицинските университети?

- Вярно е, че качеството трябва да се подобрява, за да имаме по-добри студенти. Но е нужно и преподавателите да бъдат стимулирани, това е взаимен процес.

- Трябва ли обаче медицината да е сред приоритетните специалности?

- Всъщност тя отпадна, защото се оказа, че има много желаещи. Но според мен приоритет трябва да е доброто качество на обучението. Искам всички, които учат в Медицинския университет, да се гордеят, да знаят, че дипломата им има тежест. Догодина Медицинският университет навършва 100 години, които е повод за гордост. Има традиции. Затова съм оптимист за развитието ни. Между другото знаете ли колко желаещи има да учат дентална медицина? Интересът е изключително голям. В Югоизточна Европа денталната медицина е сред най-търсените специалности.

- На какво се дължи това?

- Комплексни са причините. Добре обучени преподаватели, добра база за обучение и традиции. Виждате колко бързо напредна стоматологията, много хора от чужбина идват да се лекуват у нас. Това важи и за българите, които живеят навън.

- Но това не е ли, защото им излиза по-евтино?

- Дори да е по-евтино, важното е, че услугите са качествени. В други страни няма да получат такова качество.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.