Дилемата „Кой университет да избера“ спохожда всеки кандидат-студент, особено с началото на новата учебна година. Ако вие или вашето дете сте се насочили към търсене на образование и реализация в чужбина, то списъкът с алтернативи е доста дълъг. Изборът задължително преминава през няколко филтъра – какво е качеството на обучението, колко висока е семестриалната такса и несъмнено какъв е стандартът на живот във въпросната държава. „Монитор“ предлага още един ъгъл, който би могъл да ви помогне в пресяването на университети. Несъмнено кампусът на всяко висше учебно заведение има огромно значение от гледна точка на удобство, че дори и нивото на образование. Не би било приятно например да се „клатите“ с градския транспорт няколко часа само за да вземете книга от библиотеката, след което да се върнете отново на терен за лекции. Често най-добрите учебни заведения всъщност разполагат и с най-благоприятни кампуси. А кои са те и къде се намират, четете сега:

 

Минесота

„Най-щастливият град“ - точно тук се намира един от най-красивите университети в света. Намираме се в американския щат Минесота, по-конкретно в града Минеаполис, където е разположено висшето учебно заведение. Именно студентите са повлияли в издигането на местността в култа „най-щастлива в Северна Америка“, имайки предвид къде прекарват дните си те. Огромни площи, на които да опънете по одеяло и да препрочетете биографията на Стив Джобс или Юрий Гагарин. Или да поиграете тенис, волейбол, да подскачате на въже. Това ще е първото нещо, което ще забележите, наближавайки кампуса на университета в Минесота. Желанието да си спретнете пикник с колегите обаче веднага ще бъде изместено от небивал ентусиазъм да направите тур обиколка из цялата територия под щампата на училището. Да приемем, че разходката ни тръгва именно от тревните площи – съвсем наблизо ще намерите още едно чудно място за усамотение, когато искате да наваксате с някоя курсова работа. На терен ще видите маси и столове, достойни за авторитетно кафене. Вместо да се наливате с поредната доза кофеин обаче, това е мястото за учене.

На вашето внимание – представяме ви и чудната зала Northrop Auditorium. Макар да изглежда наистина внушителна отвън, съветваме ви да не се ограничавате само със селфи пред сградата – влезте и се разходете из магнетичните редове на огромния салон.

Следва центърът, посветен на възпитаниците на университета в Минесота - „Макнамара“. Сградата впрочем често се използва и за сватбени церемонии, но най-вдъхновяваща определено тук е архитектурата, която ясно показва, че нейният автор е имал много против правите ъгли в геометрията. Разходката продължава и в Armory Building (арсенална сграда – б.а.), която в момента се използва като сборен пункт на няколко класни стаи, игрище за различни спортове и дейности. Нейната най-голяма притегателна сила за туриста обаче е историческата й значимост. Тя е построена през 1896 г., след като две години по-рано изгаря военен лагер, разположен на същия терен. Оттам най-вероятно идва и името на сградата. Следват още деветина своеобразни местности в кампуса на университета, като в тях ще можете да спортувате, да се насладите на импровизиран миниаквапарк дори, ще можете да се насладите на разходка из най-ярките артинсталации, разположени на територията на местния музей, и какво ли още не. Важна подробност – цялата си разходка можете да осъществите на велосипед, ролери, скейтборд – въобще хващайте първия подръчен транспорт и ще се видим там!

 

Елон“, Северна Каролина

 

Фениксът е в кръвта ни! Това е мотото на всеки студент в университета „Елон“, където именно птицата жар се смята за основен талисман. Джипиесът ни проследява, а червеното човече на картата ни позиционира в едноименния американски град, разположен в Северна Каролина. Тук е мястото да поставим препоръчителен контрол – следващото изречение не е за вас, ако имате слабо сърце. Макар да разполага с един от най-ослепителните кампуси в света, университетът не е за всеки, а причината за това е, че семестриалните такси на година ще ви костват около 33 хиляди долара, добавете $11 000 допълнителни за наем и около $3000 за учебници и лични потреби и... обучението ще ви излезе наистина златно. Равносметката всъщност не е толкова изненадваща, имайки предвид, че учебното заведение е частно. Заслужава си обаче да посетите университета дори и само като туристическа атракция. Ако има все пак ентусиасти, които не се притесняват от високата цена на образованието тук, трябва да отбележим един важен факт. Те ще могат да си изберат дом измежду 13 братства и 14 женски клуба. 75% от студентите всъщност живеят в кампуса, като сред предимствата е не само фактът, че са по-близо до залите за лекции. Според проучване, проведено в самия университет, младежите, чийто дом се намира тук, имат и по-висок успех. Къщите са сравнително малки (като за 20-ина човека – б.а.), но пък животът в тях ще ви накара да се почувствате като на Уистерия Лейн в „Отчаяни съпруги“.

Кампусът е огромен, разполага се на площ от 242,76 хектара (или малко над 2 млн кв. м.) и е определян неведнъж от издания като The New York Times като най-красивия такъв в света. Условно той е разделен на няколко по-значими региона – северен, южен, западен, източен, централен-исторически и др. На тях са поместени 27 сгради за живеене, 12 факултета, но разковничето в прелестта на кампуса идва всъщност от множеството фонтани, ботанически градини и дори езера на своята територия. По-запалените киномани от вас ще разпознаят пространството и от He Got Game, който бе заснет с участието на Дензъл Уошингтън и Мила Йовович през 1998 г. именно тук. Кампусът е съкровищница и на архитектурни начинания. Съветваме ви задължително да се снимате пред камбаната, посветена на Алън Уайт, който завежда спортните програми в университета в продължение на 35 години. Знаейки това, няма да се изненадате, че местността има и немалко помещения за фитнес и изобщо всякакви физически упражнения, за които можете да се досетите.

 

М. В. Ломоносов” , Москва

 

Това е мястото за вас, ако сте ценители на величествената архитектура. Московският държавен университет, който 185 години след откриването си (през 1755 г.) приема името на руския учен М.В. Ломоносов, е задължителна част от своеобразната ни класация именно по тази причина. По-конкретно – става дума за основната сграда към кампуса му. Тя е открита през 1953 г., а архитектурният гений, отговорен за нея, е Лев Владимирович Руднев. По негова идея в изграждането на тази мащабна сграда са използвани забележителните 40 милиона на брой тухли, 40 000 тона стомана, както и мрамор, изпратен от Грузия и Узбекистан, и графит от Украйна. Това бе най-високата сграда в Европа преди 1990 г., като централната кула се изкачва до 240 м от земята. В нея се разпростират приблизително 5000 зали, а сборната дължина на всички коридори достига до 33 километра. Тук ще намерите концертна зала, театър, музей, библиотека, плувен басейн, банкови офиси, кафенета, пощенски и полицейски офиси и дори бомбено убежище. Централната библиотека впрочем също е сред гордостите на университета. Тя отчита посещения от около 55 хиляди студенти на година, а в нея са събрани над 5,5 милиона книги. Смятана е за една от най-големите библиотеки в Русия.

Кампусът на „М. В. Ломоносов“ се намира само на 5 км от центъра на Москва, а сред основните й предимства в графата „красота“ несъмнено трябва да прибавим и удивителната ботаническа градина. Тя се смята за една от най-старите в Русия и се разпростира на площ от 400 000 кв. м. В нея ще можете да погалите сетивата си с гледката от близо 6000 вида растения. Разнообразието, разбира се, варира според сезона. Освен за красота, градината служи и като основен снабдител с материали за различните опити в лабораториите на биологичния факултет.

 

Харвард“, Масачузетс

 

Преди дни той бе определен за университет №2 в света, намира се в Кеймбридж, щата Масачузетс, и е сред училищата в бръшляновата лига. Става дума за „Харвард“. Освен със статута си в образованието обаче, той ще ви вдъхнови и със своята красота. Още на входа ще се сблъскате с удивителните високи порти, които отрано сякаш предвещават, че навлизате в един съвсем друг свят.

Вътре ще намерите по традиция 80 библиотеки, музей, спортен център, както и 12 къщи, отделени за различните братства. Дворът на университета е повече от внушителен, а неговата площ е 85 хектара. Тук не търсете ботанически градини, няма да намерите. Чувството, че сте попаднали в университета на детските си мечти ала Хогуортс, обаче е подхранено от старинната архитектура наоколо. Най-внушителната сграда несъмнено е библиотеката Уайдънър. Сред останалите любопитни отправни точки е и местната църква. Но вместо да търчите да палите по свещичка преди изпит, по-добре си научете! Най-старият университет в Америка е изграден в непосредствена близост до бреговете на река Чарлз, което несъмнено предоставя възможността да се наслаждавате ежедневно и на невероятен пейзаж.

Разходката из кампуса обаче ще погали не само окото ви. Дори самата атмосфера е достатъчна, за да приповдигне настроението ви. Почти няма да намерите време, в което да не чуете музика от насъбралите се студенти, които ту опъват кърпи за пикник, ту изненадват с рибарско столче под ръка, на което да се настанят. Току-виж научите и някой друг интересен факт от постоянното им премятане на учебния материал в диалозите. Задължително разгледайте и статуята на Джон Харвард, от когото университетът получава своето име. Причината за това е фактът, че английският интелектуалец завещава половината си наследство на учебното заведение. Интересен факт е, че „Харвард“ получава най-много дарения в сравнение с която и да друга образователна институция. За 2005 г. например той е получил дарения в размер на 25,9 милиарда долара.

 

Оксфорд

 

Покажете на невръстното си дете снимка на „Оксфорд“ и приликата му с Хогуортс или със замъка на Елза от „Замръзналото кралство“ със сигурност ще бележи съзнанието му с една ползотворна мечта. Университетът е сред най-реномираните учебни заведения в света, като се смята за най-стария в англоговорящата част от света. Близо четвърт от студентите тук не са граждани на Великобритания, но вместо да ви убеждаваме в очевидното, нека ви разкажем защо „Оксфорд“ разполага и с един от най-красивите и удобни кампуси в света!

Първо, а може би и най-важно – университетът разполага с мрежа от 39 колежа, в които освен че се обучават, възпитаниците още живеят през по-голямата част от следването си. Стаите не са много големи, но предоставят всичко необходимо, плюс невероятна гледка за всеки един ентусиаст - готическата архитектура на целия кампус е доста вероятно да краси сякаш като картина стената ви, когато погледнете към прозореца. Сред най-величествените сгради на територията на университета са Радклиф Камера - впечатляваща куполна сграда, продължение на прочутата Бодлиева библиотека, театър „Шелдониън“, където се провеждат и церемониите по дипломиране, както и църквата „Дева Мария”. Тя е много интересна от архитектурна и историческа гледна точка. Храмът е построен през 1280 г., а от кулата на църквата се разкриват някои от най-добрите гледки към града.

Между различните сгради можете да се придвижвате и с велосипеди, а близо до вас ще можете да намерите и река Темза. Ако сте любител на водните спортове, то със сигурност опцията за плаване с кану или лодка ще ви допадне. Дори ще ви загатнем, че студентите в „Оксфорд“ са сред честите победители в дербитата по Темза.

 

Посетете още...

 

  • Дартмут“, Хановер: Изграден като миникомплекс, кампусът на друг представител на бръшляновата лига - „Дартмут“, със сигурност ще грабне вниманието ви. Той е изграден на територия от малко над един квадратен километър. Централната част е кръстена The Green, или Зеленото, ако си падате по буквалните преводи. Тя представлява огромна тревиста градина, чиито пътеки я пресичат по начин, достоен за перфектен кадър от дрон. Цялата площ на кампуса е оценена на 419 милиона долара.

  • Рощок, Германия: Посещението ви в Рощок си заслужава дори само от гледна точка на това, че университетът е открит 73 години преди самата Америка, или иначе казано – през 1419 г. Ренесансовата архитектура и ботаническата градина са също сред основните причини да акостирате тук. Цветната площ се простира на близо 77 кв. м, а разнообразието й е гарантирано с растения от всички краища на света. Само за пример кампусът разполага с 1100 вида дървета.

  • Хавайски университет, Маноа: Да съчетаем полезното с приятното! Това ще бъде мотото ни, когато се озовем в Хавайския университет в Маноа. Освен да събираме тен, малко от нас знаят, че всъщност на прочутите острови можем да се снабдим и с нелошо образование. Нещо повече – висшето учебно заведение се води сред престижните в Америка. Кампусът му пък е изграден само на няколко крачки разстояние от прелестната плажна ивица Уайкики.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сбогуваме се предсрочно с „Анатомията на Грей“

В момента по АВС тече 16-ият сезон на медицинската драма „Анатомията на Грей“. Подобно на много други сериали, снимачният процес на историята за Мередит и компания беше прекратен още преди две седмици заради разпространяването на новия коронавирус.

Изписаха Пласидо Доминго от болницата след усложнения от коронавирус

Испанският оперен певец Пласидо Доминго е изписан от частна болница в Мексико, където беше хоспитализиран заради свързани с коронавирус усложнения, съобщава в понеделник CNN, като се позовава на източник от мексиканските медицински кръгове.