Снимки

Банкерът беглец Цветан Василев се изкара ангел, херувим и месия, който се опитва да спаси източената от самия него КТБ, предлагайки „спасителен план“, зад който всъщност прозира меракът му да заграби останалите активи на фалиралия трезор.

Докато чака да бъде екстрадиран от Белград по обвинение в длъжностно присвояване на 206 млн. лв. от КТБ, банкерът беглец даде пространно интервю на новия си личен пиар Люба Кулезич, в което сподели поредния си „спасителен план“ за фалиралия трезор, като прилапа средствата, които не са изплатени към днешна дата, чрез откупуване на работещите активи от КТБ. С наглата оферта така Василев на практика предлага с останалите пари в КТБ да бъдат откупени работещите компании, които той притежава чрез подставени лица и е придобил през кухи фирми, кредитирани пак с парите на вложителите във фалиралия трезор.

Забегналият пишман бамкер гласи нов грабеж на КТБ.

Банкерът беглец за пореден път се опита да отрече най-нагло, че е източил КТБ, твърдейки, че трезорът е бил „съборен“ от зложелатели. Оправданията му обаче бяха категорично опровергани още от първия одитен доклад на фалиралия трезор. Дори бащата на валутния борд проф. Стив Ханке коментира по повод аферата, че КТБ е функционирала като класическа пирамида. Според цифрите, разпространени от БНБ, в трезора зее дупка от 4,2 млрд. лв. заради необезпечени вземания, а 3,7 млрд. от всички 5,3 млрд. раздадени кредити са били отпуснати на фирми, свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев. Справките в трите официални регистъра в страната, където се записват обезпеченията по кредити - този на особените залози, имотния и търговския, показаха още по-шокиращи данни. Според информацията в тях с актуални вписвания - т.е. с неизплатени и към момента заеми, са 117 дружества, свързани с Цветан Василев. 71 от тях се водят на 7 адреса - гнезда в столицата, и се въртят от едни и същи подставени лица – секретарки, портиери и дори от шофьора на скандалния бизнесмен, като 18 имат едва по един служител, а по-голямата част от останалите - до 10. Това е ясен признак, че са пощенски кутии, през които просто са минавали парични трансфери. Всички тези 117 фирми са взели общо 3,8 млрд. лв. заеми в периода 2006 - 2014 година, като са им отпуснати допълнителни 278 млн. лв. банкови гаранции. Отделно са сключени ипотечни кредити за общо 426,5 млн. лв., но част от тях се покриват с обезпеченията, вписани в регистъра по особените залози.

Според агенция ПИК сред най-големите активи, закупени с пари, източени от Василев от КТБ, е „Петрол“, кредитиран с близо 400 млн. лв. - изцяло изпразнен от активи през последната година от тандема Василев-Гриша Ганчев като всички съществени активи – бензиностанции и петролни бази, са прехвърлени на фирми под контрола на Ганчев. В лъвския пай от бизнеса, който Василев контролира, е и TV7, кредитирана през едноличния собственик „Краун Медиа“ (през фирми бушони, с пари на КТБ), с близо 300 млн. лв. – сега е под контрола на Василев. Обезпечение никакво, тези пари са несъбираеми. Такъв е и случаят с „Дунарит“ – изцяло под контрола на Василев. Там с помощта на приятеля си Едоардо Миролио е заложил цялото търговско предприятие в негова полза. „Русенска корабостроителница“ също е изцяло под контрола на Василев. Придобиването на БТК е финансирано изцяло през фирми бушони, без никакво обезпечение за банката. 43% от БТК (според веригата на собствеността) след затварянето на КТБ бяха прехвърлени през 2014 година на дружество, лична собственост на Василев – SHCO 79, впоследствие бе направен опит тази фирма да бъде продадена заедно с други активи за 1 евро на подставеното лице Пиер Луврие. „ГИПС“ и „Телиш“, работещи предприятия, финансирани през фирми бушони с пари на КТБ, също са изцяло под контрола на Василев. „Сана Спейс Хотел Хисаря“, притежаващо атрактивни хотели в цялата страна, е финансирано през фирми бушони. Хотелите в по-голямата си част не са предоставени като обезпечение на банката. Василев продължава да ги контролира. Придобиването на сръбската фабрика за стъкло „Парачин“ е финансирано през няколко фирми с пари на КТБ, а Василев продължава да е неин собственик.

Въпреки че сам признава, че КТБ е била атакувана още през 2009 - 2010 година от медиите около кръга „Капитал“, в последното си интервю Василев разгръща параноичната си версия, че всички са срещу него. Банкерът беглец критикува финансовия министър Владислав Горанов, приписвайки му различни конспиративни схеми. Паралелно с това Василев не пропусна да атакува ПИБ, споменавайки мимоходом, че ликвидната помощ, отпусната й от държавата, „е невъзвръщаема“, макар че точно в най-кризисния период ПИБ успя да разплати на вложители над 1 млрд. лв. само за ден. Изказването на Василев обаче допълнително наля вода в мелница с твърденията, че той самият стои зад неуспешния опит за разклащане на ПИБ преди година. Най-сериозната атака, която отправи Василев при вчерашното си интервю, обаче е по валутния борд. Манипулирайки с цифри, пишман банкерът се опита да внуши, че бюджетният дефицит е цели 8%, като го сравни с Виденовата криза, когато дупката в хазната беше 6,7%. Целта на поредното му внушение е ясна – да срине паричния съвет, за да може огромните му дългове да се стопят до жълти стотинки.

Сред безкрайния кръг от свои „зложелатели“ Цветан Василев прибави и главния прокурор Сотир Цацаров. ПИК обаче разкри, че преди избирането на Цацаров, Василев е имал собствен фаворит за високия пост и дори е лобирал за избирането му, използвайки митичен френски медиен експерт, наречен Фукс.

 

Лидерът на ДПС пита Брюксел за екстрадирането на банкера беглец

 

Местан: Да говори от България за кражбата на века

 

Обвинител №1: Конституцията му гарантира справедлив процес

 

„Крайно време е Цветан Василев да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи и пред българския съд за най-мащабното престъпление не на века, а на вековете!“. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар на поредното ТВ интервю, в което забегналият ексбанкер опитва да се оправдае от Сърбия за разграбването и фалита на КТБ.

Местан съобщи още, че ще постави въпроса за екстрадирането на Василев в България пред европейския комисар по правосъдието и призова за тотално международно сътрудничество за това. „Той трябва незабавно да бъде екстрадиран в България. Сърбия е кандидат за член на ЕС и трябва да се съобразява с приетите международни стандарти. Ако някой се бои от истината за КТБ, това не е никой от ДПС. Българското общество също има нужда да види кой как е разграбвал активите и управлявал парите на българските граждани. Аз имам информация за 10 основни активи на банката, които са били заграбени”, каза още лидерът на ДПС.

Лютви Местан призова Цветан Василев да изложи версиите си пред българския съд, вместо пред медиите от Сърбия.

Няма сигнал, който Цветан Василев да е подал и който да е бил пренебрегнат, заяви междувременно преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров, опровергавайки пишман банкера, който обвинява прокуратурата в пезправие по отношение на него. Той увери, че няма данни за заплахи за живота на Василев у нас. На въпрос възможно ли е прокуратурата да даде гаранции на Василев за безпристрастен процес в България, каквито според него липсвали Цацаров отговори: „Процесът се води от съда, а не от прокуратурата. Гаранциите за безпристрастност се дават от Конституцията и закона. Какви повече гаранции са необходими от написаното в закона?“.

 

Приятелският му кръг

 

Авер №1 на укриващия се в Белград пишман банкер е скандалният ловешки бизнесмен Гриша Ганчев, който с помощта на приятеля си успя да замъкне „Петрол“ АД, въпреки че компанията също бе купена с кредит от парите на вложителите в КТБ. След това Ганчев успя да прилапа и ЦСКА, като последно се опита да слее футболния клуб с неговия „Литекс“, но получи решителен отпор от червените фенове. През последните дни стана ясно, че ЦСКА има 56 млн. лв. дългове, които не е ясно как Ганчев ще плати, имайки предвид, че в момента ловешкият бизнесмен е клиент на Специализирания съд по три обвинения. Първото е за организиране на престъпна група. Второто е, че в съучастие като подбудител умишлено е склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъците на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 хил. лв. Третото е за закана за убийство на бившия ръководител на НАП Красимир Стефанов. Една от последните афери на Ганчев е свързана с изчезването на 52 000 т гориво от едно от дружествата на „Петрол“ - „Нафтекс Петрол“, дадени като обезпечение по кредит към КТБ преди 2 години. При опита на трезора да си ги върне се оказва, че в петролната база няма нито грам от горивото, дадено като обезпечение. Нещо повече, то е продадено, а от парите няма и следа.

В началото на седмицата вестник „Телеграф“ разкри, че Ганчев ходи на лов с друг виден представител на приятелския кръг около Василев - шефа на военното разузнаване Йордан Бакалов. Неговият стол сериозно се разклати, след като парламентът одобри предложението на Таско Ерменков, шефът на служба „Военна информация“ да е висш офицер с поне 10 години стаж. Изисквания, на които Бакалов не отговаря и се наложи костовистите начело с Радан Кънев да се хвърлят в яростна негова защита. Доброто момче на Иван Костов, който никъде в биографията си не посочва да владее какъвто и да е чужд език, на конференция на военните разведки в НАТО тези дни е говорил на български език, което е скандализирало колегите му.

Самият Бакалов пък като служебен вътрешен министър основно ще се запомни с това, че върна на бял кон в системата на МВР скандалния антимафиот Валентин Цоновски и по този начин още няколко негови доверени хора, изпълняващи и в момента поръчки на бившия собственик на фалиралата КТБ. Така под чадъра на Бакалов са попаднали освен отстранения по времето на Цветлин Йовчев шеф на антитерора в ГДБОП Цоновски, дясната му ръка Монов, шефът на Инспектората на МВР Николай Гешев и бившият директор на търновската полиция Живко Коцев. Самият Цоновски пък бе обект на засилен интерес от независимата комисия в НС при разследването на съмнителните обстоятелства около самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо, който бе основен заподозрян за убийството на 17-годишната Мирослава.

Основен медиен рупор на приятелския кръг около Цветан Василев пък е собственикът на сайта „Фрогнюз“ Огнян Стефанов. Освен че работи в удивителен синхрон с пробитите ченгета около Валентин Цоновски при разпространяването на удобна за тях „секретна информация“, Стефанов споделя и общо минало с тях в бившата Държавна сигурност. Огнян Стефанов бе обявен от комисията по досиетата като съдържател на явочна квартира с агентурния псевдоним „Академик“.

В усилената, но безплодна дейност по лъскане на имиджа на Цветан Василев към Огнян Стефанов се присъедини и журналистката Люба Кулезич. Новата-стара дружка на Василев отново се завърна в лоното на управляваната от банкера беглец телевизия TV7, за да вземе пространно интервю с него. Според упоритата мълва медийната динозавърка се заела с нелеката задача да се грижи за изграждане на позитивен образ на Цветан Василев срещу съблазнителната оферта да заема ръководна длъжност в придворната медия на банкера беглец.

Авер №1 на Цветан Василев е клиентът на спецсъда Гриша Ганчев (в средата).

 
 
 
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Българи горят с по милион за екскурзии от сайтове клонинги

Българи горят с по около един милион лева годишно от сайтове, които са копия на официални страници на хотели, туристически агенции и посредници при запазвания на стаи и апартаменти. Това съобщиха за „Монитор“ разследващи, които работели по стотици сигнали за измамени, които са дали близо 1 млн. лева за 12 месеца и така не са получили услугите, за които са платили.

Почетоха жертвите на атентата в Сарафово с възпоменателна церемония

"Вярваме в правосъдната система на България, а също и че извършителите от Хизбула ще получат заслуженото наказание. Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни. Израел и България ежедневно демонстрират това", каза посланикът на държавата Израел у нас, н.пр. Ирит Лилиан, по време на възпоменателната церемония на летище Бургас, в памет на жертвите, загинали в кървавия атентат на този ден преди 6 години. 

Кметът на Поморие даде на Цацаров аферата от рекета на „Бивол“

2 чувала с 4 класьора за скандалната сделка за аферата „Кабланд”, с която бе рекетиран и от сайта „Бивол“, занесе вчера кметът на Поморие от 2011 г. насам Иван Алексиев на главния прокурор Сотир Цацаров.