Снимки

Щастието не е липса на проблеми, а способност да се справяш с тях, казват мъдрите хора. Вероятно така е разсъждавала 17-годишна българска тийнейджърка, която много харесала американското семейство, желаещо да я осинови, но в крайна сметка решила да продължи да се оправя сама в живота. Това рано помъдряло по време на престоя си в социални домове момиче е решило да разчита на собствените си сили, решило е да изпробва силата на волята си да успее да се справи с предизвикателствата на живота без семейна помощ, пък била тя и в САЩ. Скептиците ще кажат, че „това дете не е добре с главата“, за да се откаже от възможностите, които би му дало осиновяването зад Океана. Авантюристите ще отсекат: „Нека си чупи главата като иска“, а мъдрите ще я поздравят за смелото решение. То наистина е много смело на фона на тъжната картина, че 1000 български деца - обикновено на по-голяма възраст и със здравословни проблеми, почти безнадеждно чакат някой да ги осинови. След като години наред това не се е случило в страната, те попадат в списъка за международно осиновяване като последен шанс някое семейство в чужбина да ги поиска. Хубавото в случая е, че през последните години министерството на правосъдието с помощта на лицензирани посредници успява да осиновява в чужбина все повече тийнейджъри, но нуждаещите се са още много. И колкото порастват тези самотни деца, толкова по-малък става техният шанс. Шокиращо звучи, но е факт, че когато бъдат попитани по принцип „Искаш ли да бъдеш осиновен“, отговорът е... „не“.

Затова вече всички кандидати за осиновители в чужбина, които са проявили интерес към българче над 10-годишна възраст, което не е с умствено изоставане и може да има собствено мнение, изпращат писмо до него със свои снимки и на дома си. Откакто е въведена тази практика, нито едно дете, което е получило такова писмо, не е отказало да бъде осиновено.

В една притча се разказва, че веднъж трима братя срещнали Щастието, което било пропаднало в дълбока дупка. Надвесили се те над ямата и попитали Щастието: „Ей, Щастие, можеш ли да ни помогнеш?“. “Мога. - отговорило то. – Само ми кажете какво искате.“ „ Аз искам да имам много пари. – казал първият брат.“ Щастието му дало толкова пари, колкото не можел да носи, той ги натоварил на каруцата си и си заминал.“Аз искам най-красивата жена на света. – помолил вторият брат.“ Неземна красавица се появила изневиделица. Той я хванал за ръка и двамата си тръгнали.

Третият брат останал сам с Щастието. „Хайде, казвай и ти какво ти е необходимо? – рекло Щастието.“ „А на теб какво ти е необходимо? – изненадващо попитал третият брат.“ „Извади ме оттук. – помолило Щастието.“ Момчето протегнало ръка, извадило Щастието от ямата и си заминало по пътя. А Щастието го последвало.

Това е приказка за знаците по пътя ни и дали ги виждаме. Може би някакъв знак е видяла 17-годишната тийнейджърка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.