НАП: Бизнесът получава 22 млн. лева подкрепа до сряда (ОБНОВЕНА)

НАП: Бизнесът получава 22 млн. лева подкрепа до сряда (ОБНОВЕНА)

Фирми декларират двойно по-голям оборот по мярката

Около 8100 търговци кандидатстваха по мярката за подкрепа на микро, малки и средни предприятия с оборотни средства до 150 000 лв.. Общият размер на поисканата помощ е 115 млн. лв.. Очаква се още в първите работни дни на следващата седмица 2200 компании да получат около 20-22 млн. лв. Това каза говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров в ефира на БНТ.

Става дума за мярката с общ ресурс 156 млн. лв., по която бизнесът може да получи между 10-20% от оборота за 2020 г., в зависимост от вида икономическа дейност. Условие е търговците да са засегнати от заповед на здравния министър - това са ресторанти, магазини в молове и други подобни, включително образователни институции. Близо

една трета от тях вече са одобрени,

а в следващите дни ще бъдат оценени други 3000 проектни предложения. "Добрата новина е, че приблизително половината от кандидатите ще получат това финансиране до дни", каза Бъчваров. По думите му при някои фирми ще има нужда от допълнителни пояснения относно изпратените данни. Други пък не са одобрени, защото декларират грешни данни. Според Бъчваров става въпрос за фирми, които декларират двумесечен оборот, който е двойно по-голям от този за цялата година. "Има наистина голяма нужда от подкрепа, а това замърсява доброто намерение на държавата и правителството да подпомогне пострадалите бизнеси", коментира Бъчваров.

Той заяви, че хазната не е на червено. "Що се отнася до НАП, хазната не е на червено. Има със 700 млн. лв. повече от планираното или с 1,1 млрд. лв. повече спрямо некризисната 2019 г.", каза още експертът, който изтъкна, че данъците не са събираеми, а платими.

От началото на Данъчна кампания 2021 г. са минали две седмици, но вече има хора, които са подали декларации. Техният брой обаче е малко, тъй като повечето граждани предпочитат

предварително попълнените е-декларации,

налични налични през е-портала на приходното ведомство от март. "Хората чакат да дойде март, да погледнат предварително попълнената данъчна декларация, да кажат: "Това е вярно", и да платят данъците", заяви говорителят на НАП. Той напомни, че през 2020 г. 90 на сто от декларациите са подадени по електронен път. Дори тогава редакция във въведените данни може да се направи, а използваните данъчни облекчения и приходи от наем от физическо лице трябва да въведем сами.

Ако искаме да използваме данъчно облекчения за ремонт на дома, то трябва сега да съберем необходимите документи за извършения труд от майстор. Така може да си намалим налога с до 200 лв. За да използваме до 5 на сто отстъпка от данъка пък трябва да изпратим декларацията си онлайн и да нямаме стари задължения към хазната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.