8000 от местната власт обявяват имането си

8000 от местната власт обявяват имането си

След промяната в антикорупционния закон декларации ще подават и вече бившите общински съветници

Близо 8000 души от местната власт ще трябва да декларират пред държавата имането си. Промяната бе въведена преди няколко месеца с поправка в Антикорупционния закон, а реално новоизбраните местни парламенти ще са първите, които ще трябва да спазят новото изискване.

Това стана ясно по време на семинар „ Антикорупция и отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата – законодателство, правоприлагане и граждански мониторинг“.

Според законовата рамка общо 5400 новоизбрани общински съветници ще трябва да декларират имането си, както и това на половинките си. Те имат един месец срок след встъпването си в длъжност да го направят. Същото изискване важи и за вече бивши общинари, чиито мандат е изтекъл тази година, но вече не са част от местните парламенти. Те подават изходящи декларации с какви пари и имоти те и семействата им напускат местната. Срокът за подаване на двата вида декларации е до 15 май, след което данните се проверяват от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Към момента, без общинските съветници, законът задължава малко над 5000 високопоставени държавни служители, както и шефовете на болниции други дружества, които разхождат държавни средства да декларират имането си. Глобата за неподаването на декларация в срок е от 1000 лв. до 3000 лева. Законът предвижда и, че за всеки висш представител на властта, който въобще не обяви имуществото и интересите си, ще започва проверка за незаконно богатство.

Ако се установи разминаване между доходите и имуществото му, може да се стигне и до конфискация на незаконно придобитото. При нecъoтвeтcтвиe oт Кoмиcиятa увeдoмявaт рaзcлeдвaния, кoйтo имa прaвo в 14-днeвeн cрoк дa пoдaдe прeд Кoмиcиятa кoригирaщa дeклaрaция нa ocнoвaниe чл. 46, aл. 1 oт зaкoнa или нaпрaви пиcмeни възрaжeния.

При нecъoтвeтcтвиe cлeд cрoкa зa пoдaвaнe нa кoригирaщa дeклaрaция в рaзмeр нa нe пo-мaлкo oт 5000 лв., Кoмиcиятa прeдocтaвя дoклaдитe cи нa Нaциoнaлнaтa aгeнция зa прихoдитe. При уcтaнoвeнo нecъoтвeттcвиe oт 20 000 лв. и пoвeчe oт Кoмиcиятa прoвeрявaт имoтитe нa чoвeкa, кoйтo зaeмa виcшa публичнa длъжнocт.

200 деца с медали за почтеност

Близо 200 деца са получили медали за почтеност след като са преминали обучение за превенция на корупцията. Хлапетата са обучавани като част от пилотния проект на КПКОНПИ, обясни пред журнялисти бившият директор на дирекция „Превенция“ в антикорупционната комисия Трифон Трифонов. Децата са от градовете Перник и Костинброд, където са проведени 6 обучения за най-малките. Целевата група е била от деца в предучилищните групи на детските градини, посочи още Трифонов. Той обясни, че инициативата се е радвала на сериозен интерес от страна на хлапетата. А по съвет на психолози всяко дете, преминало обучението е получило и медал за почтеност. „По този начин децата се чувства окуражени да постъпват правилно, което е и целта на това обучение“, допълни още Трифонов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.