80 т сирене по „Училищно мляко“ при бедни деца (ТЕМАТА)

80 т сирене по „Училищно мляко“ при бедни деца (ТЕМАТА)

Около 80 т сирене и кашкавал от общото количество от 130 т, които трябва да бъдат раздадени по схемата „Училищно мляко“ до средата на май, се очаква да бъдат дарени за по-бедните деца, научи „Монитор“.

Поне половината родители са заявили желанието си храната, включваща и зеленчуци или плодове, която трябва да се получи еднократно, да бъде дарена.

В София част от нея вече е разпределена, а друга е в процес на договаряне и доставка. Това обясни шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. „Първо директорите на училища и детските градини трябва да попитат родителите дали желаят да получат хранителните продукти, защото, ако част учениците се откажат,

те могат да се разпределят между други деца

от съответното училище”, разясни Кастрева. Тя посочи, че в столицата големи групи от частните школа желаят да се откажат от продуктите, които са полагат на ученици от 1-ви до 4-ти клас, и търсят на кого да ги дарят.

„Всички частни училища в София имат огромното желание да дарят продуктите, които остават, и те да достигат до деца, които имат нужда от тях”, заяви Ваня Денчева, секретар на Българската асоциация на частните училища. Тя обясни, че това може да се случи едва когато се направи опит да се намери дете от училището, което има необходимост от тези продукти. Ще намерим най-подходящия начин всичко, което остане, да стигне до нуждаещите се”, подчерта тя.

В столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов”пък ще раздават останалата храна между нуждаещи се деца вътре в училището. Там се обучават 600 ученици, които е трябвало да получат продукти по двете схеми. На всяко от тях се падат по 630 грама сирене или една средно голяма буца, обясни директорът на школото Диян Стаматов. Той започва подготовката за раздаването на хранителните продукти миналата седмица, когато изпраща покана до всички родители да дойдат в училището. Те от своя страна е трябвало да посочат дали ще ги вземат, или се отказват от тях. „Както очаквах, болшинството от родителите отбелязаха във формулярите, че даряват сиренето на друго дете. Около 80% отбелязаха, че няма да дойдат”, сподели Стаматов. Ако трябва, ще извикам родители и трети път, за да съм сигурен, че отиват при нуждаещи се”, сподели директорът на 119-о.

Столичните директори се обединиха около мнението, че

по този начин се подпомагат българските производители

„Продукцията е произведена и е добре да бъде изядена, а хората, които са я произвели, да получат парите си. Не е добре продукцията да бъде изхвърлена и да връщаме средствата по еврофондовете”, допълни Стаматов.

Относно възможностите за дарение от Българска хранителна банка уточниха, че при тях продуктите може да се получават единствено директно от фирмата доставчик, с която съответното учебно заведение има договор по схемите „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, субсидирани с пари от еврофондовете. Причината е, че въпросната фирма е оператор на храна и само такива дружества имат правото да даряват продукти на банката.

Някои родители пък, след като вземат храната, я носят на свои познати или в някои от храмовете.

По информация на кореспондентите ни, в провинцията по-голям интерес към получаване на помощите има във Видин, където има 3000 деца и ученици до 4-ти клас.

В Кюстендил вече са раздадени над 1200 пакета

Във Велико Търново храните, предназначени за детските градини и училищата, няма да бъдат дарявани на лица извън конкретните учебни заведения. Според шефката на общинската образователна дирекция Пенка Игнатова дори и да искат, няма как да стане. "Говори се за дарения, но няма нищо конкретно написано с подпис и печат на длъжностно лице“, добави тя.

В областите Русе, Стара Загора, Бургас, Добрич и в други райони все още раздаването не е започнало и директорите на учебните заведения събират информация от родителите дали искат пакетите. Анкета на „Монитор“ сред родители в Пазарджик показа, че те масово отказват децата им да получават закуските, които им се полагат. Някои са уведомили класните ръководители, че искат хранителните продукти да ги дарят на семейства в затруднено положение, след като самите учители преценят кои са те.

3218 са школата,

обхванати в двете схеми

3218 са общо училищата и детските градини, обхванати по двете схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, сочат данни, предоставени на „Монитор“ от Държавен фонд „Земеделие“.

Децата и учениците, включени в схемите, в страната са общо 420 187. Най много са училищата и детските градини в София-град. Те наброяват 431 учебни заведения, които обхващат 93 822 деца. На второ място е област Пловдив, където са обхванати общо 295 училища с 45 783 деца и ученици.

По информация от ДФЗ бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13, 655 млн. лв., а по схемата „Училищно мляко“ - над 15, 863 млн. лв. По първата схема през тази учебна година децата получават до 46 доставки, а по втората - до 50 доставки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.