80% от българските училища са подали поне един сигнал за насилие над дете през изминалата година, става ясно от данни на МОН. Проучване сред европейските школа пък показва, че България попада сред първите 10 от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема с училищния тормоз. 

Затова и УНИЦЕФ, съвместно с МОН, стартита кампания "Заедно срещу насилието в училище". Целта й е повишаване на чувствителността по темата и намаляване на толерантността към различните прояви на тормоз в училище. Във връзка с кампанията в 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов“ се проведе първият публичен открит урок за безопасна учебна среда. Той бе изнесен пред петокласници и бе воден от техни съученици от 7-ми клас. Седмокласниците разиграха пред по-малките постановка, в която петокласниците трябваше да разпознаят различните прояви на насилие в и около училище. Децата посочиха като познато и често срещано кибер насилието в социалните мрежи. Сред мерките за справяне с тормоза в училище, подрастващите посочиха необходимостта да се избягва контакт с конфликтни деца, да се гледа повече позитивно видео и телевизионно съдържание, да се ограничи достъпът на деца до алкохол и наркотици, да не се отвръща на насилието с насилие. Според тях е необходимо и да се работи системно с извършителите.

„За мен като директор винаги е било важно всички ученици в училище да бъдат щастливи и удовлетворени. За голямо съжаление обаче агресията е част от всеки един учебен ден във всяко едно училище и за нея трябва да се говори постоянно, за да се намалява във всичките й форми, особено в днешно време, когато тя е най-силна във виртуалното пространство, своеобразната нова вербална и кибер агресия“, заяви от своя страна директорът на школото Диян Стаматов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Учениците с оценки от следващата седмица

От следващата седмица учителите ще могат да поставят оценки на своите ученици. Това ще стане по предложение на образователния министър Красимир Вълчев и с подкрепа на Отрасловия съвет, съобщиха от МОН.

От ученици до пенсионери се записват да оказват помощ при кризата

3604 доброволци искат да помагат в битката срещу COVID-19

От ученици до пенсионери се записват да оказват помощ при кризата

От началото на извънредното положение в страната 3604 доброволци са се записали да помогат на общините в битката срещу разпространението на коронавируса, съобщиха от Националното сдружение на общините (НСОРБ).