80-годишна жена почина след отказ да я приемат в болница

80-годишна жена почина след отказ да я приемат в болница

Д-р Панчо Панайотов: Болницата отказва лечение на пациент, за който единственото спасение е болничното лечение

80-годишна жена с тежка двустранна пневмония почина, след като частна болница в Благоевград отказа да я приеме. За това сигнализира д-р Панчо Панайотов от Спешния център в Рила.

„Дълго се колебах, но реших, че хората трябва да знаят истината. Преди 2-3 дни съм на адрес Дъщерята на болната ме посреща, казва ми, че майка й е на 80 години и не е добре. Обясни ми, че ден по-рано я закарала с личната си кола в частна болница, в спешно отделение. Прегледали я, направили рентген и казали, че има двустранна пневмония. Въпреки това обаче болницата нямала места и отказала прием, а дъщерята на възрастната жена заплатила 55 лв. за извършения преглед “, посочва д-р Панайотов.

Пратили рилчанката с двустранна пневмония в дома й

След обстоен преглед д-р Панайотов установява, че състоянието на жената е критично. Поглежда и документите от здравното заведение, в които било записано, че освен доказаната билатерална пневмония, жената страда и от тежка анемия.

„Пациент на 80 години с двустранна тежка пневмония (не уточнен причинител- бактерии, вируси, гъбички), тежка анемия ( изключително утежняващо съпътстващо заболяване), тежка дихателна недостатъчност. Лечението - единствено възможно в болница. Домашното лечение абсолютно невъзможно. Повтарям. В домашни условия лечение е невъзможно. Насочването на тази пациентка за домашно лечение, е отказ от изпълнение на лекарските задължения и обричане на смърт“, разказва още медикът.

Чакали час в линейката

За възрастната жена д-р Панайотов и екипът му правят и невъзможното, качват я в линейка, осигуряват кислород и запрашват директно към държавната болница в Благоевград, която е най-близката до Рила. След чакане в продължение на повече от час в линейката, д-р Панайотов за пореден път настоява тя да бъде приета. За съжаление обаче на петата минута след приема възрастната жена умира.

„Това е абсурд. Болницата отказва лечение, точно на пациент, за който единственото спасение е болничното лечение. Болницата (предишния ден, която посещават е частна и там взимат пари от пациента в спешно приемно, ако той не бъде приет в болницата. В общинските и държавни няма подобно плащане). В същото време в болница се лекуват здрави "болни". Пациенти, например с едно оплакване - нарушено обоняние и нищо друго, но с положителен тест. В същото време наистина тежко болни се лекуват и мрат у дома. Цялата вина носи надзорния съвет на НЗОК, всичко това се финансира и ръководи от надзорния съвет на НЗОК.“, категоричен беше още д-р Панайотов, който е и бивш кмет на Дупница в периода 1991 – 1997 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.