80 000 инвалиди ще имат право на личен асистент от 1 септември.Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат децата без право на чужда помощ, ако увреждането им е над 90%.

За сравнение през 2018г. над 25 550 българи са получили подкрепа от лични и социални асистенти, както и от домашни помощници. Ставката, срещу която асистентът ще полага грижи за човек с увреждане през 2019г. е равна на минималната работна заплата – 560 лв., а през следващата година тя ще е минималната работна заплата умножена по 1,2. Това означава, че ако инвалидът се нуждае от 8-часова грижа, заплатата на личния асистент ще бъде 732 лв. Размерът ѝ ще се увеличава, докато стигне до коефициент 1,4 от минималното възнаграждение (650 през 2021 г.), тоест 910 лв. До 380 лв. от месечната помощ от 930 лв. за дете с 90% увреждане пък ще се приспада за асистент, като конкретният размер ще съответсва на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лв. от ползвателите на услугата. Изготвянето на индивидуалната оценка, която ще определя необходимия брой часове за асистент ще започне от 1 април 2019г. До стартиране на личната помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините – личен асистент, социален асистент и домашен помощник, ще продължат да ги получават по досегашния ред.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МТСП показа списък на online културни събития

Министерството на труда и социалната политика публикува актуализирана програма с предстоящите театрални, оперни, оперетни и балетни спектакли, симфонични концерти, мюзикъли, изложби, виртуални музейни експозиции и други културни събития, които могат да се гледат онлайн в периода на извънредното положение. Списъкът включва програмата на културни институции от цялата страна и е подготвен от Министерството на културата.

Анестезиолог се завърна от Англия с коронавирус

Завърнал се преди броени дни от Англия , където работел от близо 5 години старозагорски лекар-анестезиолог е хоспитализиран в клиниката по заразни и инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ след положителна  проба за COVID-19.