8 тона стари книги дариха варненци в кампанията „Зелено знание“

8 тона стари книги дариха варненци в кампанията „Зелено знание“

Варна е един от първенците в страната в предаването на стари книги, като част от кампанията „Зелено знание“. Това съобщи координаторът на инициативата Диана Сивинова.

Основната цел на проекта е предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, повторната употреба и рециклирането на старите книги, каза тя в ефира на Радио Варна. Кампанията обхваща още 6 града в цялата страна - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово и Плевен, а само във Варна предадените книги, събрани в 7 пункта, са около 8 тона.

Целта на организаторите бе да се приобщят общо 50 търговски обекта и да се съберат 50 хиляди стари книги или общо 10 тона. „Искахме те отново да влязат в употреба и да се четат, а не да стоят изоставени в мазета и тавани или да бъдат изхвърлени в природата, по сметища и бунища.

Те ще бъдат дарени на читалища, училищни и университетски библиотеки, социални заведения, домове за стари хора или клубове по интереси. Книгите с неактуална литература или в лошо състояние, ще бъдат предадени за рециклиране“, каза Сивинова.

Според Нели Узунова, представител на една от големите вериги книжарници в страната, кампанията ще спомогне за увеличаване на броя на четящите деца и обогатяване на фондовете на читалища и библиотеки. „В инициативата се включиха много млади хора на възраст 20-25 години, което опровергава твърдението, че младите не четат в днешно време“, коментира още Узунова.

Само в представляваната от нея книжарница са били предадени около 5 хиляди книги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.