8 страни от ЕС настояват природният газ да е част от енергийния преход

8 страни от ЕС настояват природният газ да е част от енергийния преход

Осем страни от ЕС, главно от източната част на Европа, защитиха използването на природен газ и подкрепата за инвестициите за този енергиен източник по време на енергийния преход, предаде АФП.

България, Чехия, Гърция, Унгария, Литва, Полша Румъния и Словакия са съставили текст от две страници, предаден на Европейската комисия и Съвета. В него те настояват за включването на природния газ и други газови горива като биометана и декарбонизирания газ да бъдат включени в стратегията към въглеродно неутрална Европа до 2050 г.

Мястото на природния газ в енергийния преход на ЕС продължава да бъде оспорвано. Европейската инвестиционна банка реши да спре финансирането на нови проекти, свързани с изкопаеми енергийни източници, включително и с природния газ от 2022 година.

По този въпрос обаче ЕС не е взел окончателно решение в регламента си за зелените инвестиции. В дискусиите по определянето на класификация на инвестициите според приноса им към екологичния преход, мястото на газа, както и на ядрената енергетика не е уредено. И това производство не е изрично изключено от регламента, припомня АФП.

Осемте страни, които са авторки на документа, посочват, че природният газ може да бъде резервен източник и балансьор, с който да се даде време за развитието на възобновяемите енергии и да се приспособи енергийната мрежа.

От съществено значение е да се запази подкрепата и финансовата помощ на ЕС за развитие на газовите инфраструктури чрез благоприятна рамка, структурни фондове и кредити за инвестициите, аргументират се още осемте страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.