37 сигнала за непочистени подлези, изгоряло осветление и други проблеми с техническото състояние на съоръженията са получени за първите 5 месеца на 2019 г. в столичния инспекторат. Районните администрации са били уведомени и са реагирали веднага.

Столичната община следи общо 72 подлеза и 2 пасарелки. Толкова са регистрираните подземни пешеходни съоръжения на територията на София по данни на инспектората, който контролира фирмите, които ги поддържат. Районните кметове ежемесечно следва да депозират актуална информация в Столичната община относно текущото състояние на подлезите, находящи се на територията на съответния район, както и

да предприемат мерки по осигуряване безопасността

на гражданите при ползването им.

„Столичен инспекторат“, като контролна институция, контролира качеството на изпълнение на дейностите по чистотата, заложени в Оперативните планове на фирмите изпълнители, а именно: ръчно метене – 30 пъти месечно, събиране и транспортиране на отпадъци от кошчетата - 2 пъти дневно. Миенето се извършва в нощна смяна със специализирана техника, подходящи препарати и четки от юни до октомври.

Последната регистрирана проверка на подлезите е преди 10 години. През 2009 г. инспекторатът е извършил замерване на площите и водоприемните улеи, броя на отводнителните шахти и броя на конзолите на кошчетата за битови отпадъци. Същите са картографирани от експерти на Столичния инспекторат.

„Групирани са на териториален принцип по райони, като за граничните случаи е посочен и съседният район, ползващ подлеза. За всеки подлез са извършени измервания на съответните елементи, като отчитането е направено със софтуер. Техническото поддържане на пешеходните подлези

на територията на столицата се извършва от районните администрации

на чиято територия се намира подлезът, а почистването и поддържането на чистотата е отговорност на фирмите изпълнители, сключили договори със Столичната община. Столичният общински съвет от 2010 година е възложил на кметовете на райони управлението на пешеходните подлези с изключение на търговските обекти, находящи се в тях - частна общинска собственост“, обясниха от Столичния инспекторат пред „Монитор“.

Какво се случва в подлезите в столицата и страната четете ТУК

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки втори кърлеж по морето заразен (ТЕМАТА)

Всеки втори кърлеж по морето е заразен с опасна инфекция, която се предава много лесно на хората след ухапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни болести и на регионалните здравни инспекции.

 Минута с електрическа тротинетка за 30 ст.

Десетминутна разходка с електрическа тротинетка в София излиза 4,50 лева. Шестдесет секунди по пътищата на столичани струват 30 ст. на двуколесното возило, а първоначалното наемане - 1,50 лева.