0

Д ебатът за възможните дати за начало на учебната година в Отрасловия съвет към образователното министерство е започнал.

Дебатът за възможните дати за начало на учебната година в Отрасловия съвет към образователното министерство е започнал.

Част от социалните партньори са заявили желанието си първият учебен ден да остане на 15 септември, а други са били склонни той да бъде преместен седмица по-рано - на 8-и. Това става ясно от пост в социалните мрежи на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов.

Сдружение на директорите в средното образование в Република България и Синдикатът на българските учители са заявили, че стартът на учебната година може да бъде на 8 септември. 70% от Българската асоциация на частните училища също са за по-ранно започване на учебната година.

Според Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Независимия учителски синдикат началото на учебната година трябва да остане на 15 септември.

СРСНПБ е внесъл 22 становища на общински и областни структури относно началото на учебната година и са предложили провеждането от МОН на национално представително социологическо проучване за промените в учебните програми, съдържание и промени в графика на учебното време, както и представяне от МОН на цялостна концепция за промените в учебните програми, учебното съдържание и за продължителност на учебната година. От съюза са поискали и становище от ДАЗД, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и Министерство на туризма за евентуалната промяна на началото на учебната година и влиянието върху различни сфери на страната и икономиката.

По време на отрасловия съвет от МОН са представили информация за началото, продължителността и края на учебната година в различни страни в Европа. 

Общественото обсъждане на промените за начало на учебната година ще продължи до достигане на консенсус сред социалните партньори и едва след това ще бъдат предложени промени в ЗПУО.