8 от 10 жалби на българи са срещу чужди търговци

8 от 10 жалби на българи са срещу чужди търговци

Над 80 - 85 на сто са оплакванията на български граждани срещу чуждестранни търговци. Това съобщи директорът на Европейски потребителски център (ЕПЦ) Соня Спасова по време на брифинг на тема "Предизвикателствата пред потребители и търговци на туристически услуги". На срещата присъстваха още председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов и главният директор „Контрол на пазара“ към КЗП Игнат Арсенов.

Спасова подчерта, че задължителното условие, на което дадена жалба трябва да отговаря, за да бъде разгледана от ЕПЦ, е трансграничният й характер - потребители, живеещи у нас, да имат проблем с чуждестранен търговец от Европейския съюз, Исландия, Норвегия и Обединеното кралство или чужденец да е излъган от родна компания.

“От началото на месец март до 9 септември жалбите към цялата мрежа от 30 центъра на ЕПЦ са значително повече спрямо миналогодишните”, коментира тя.

През месец април е достигнат абсолютен връх в 15-годишната история на мрежата със

17 000 сигнала, над 90 % от които свързани с COVID-19.

Основните сектори, в които са регистрирани оплаквания, са въздушен транспорт, пакетни почивки и настаняване. Най-висок е процентът на сигналите за отменени полети – близо 40 %, следват ги настаняването, срещу което са отправени 11 на сто от потребителските претенции. Статистиките на ЕПЦ сочат още, че през периода януари – септември при

над половината сигнали е постигнато споразумение

между двете страни, без да се налагат глоби. Докато в 29 на сто от случаите търговец е отнесъл определена санкция, едва 12 на сто от жалбите са били отхвърлени,

След началото на летния сезон от КЗП също извършиха над 600 масирани проверки по морето, които са били както тематични, така по сигнал на потребителите. Маргаритов определи нарушенията като „дребни хитрувания“ - спекула с цените на плажните принадлежности или липсата на такива. От комисията увериха, че след инспекциите те вече са преустановени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.