8 области без COVID зони

За един месец са разкрити 25

8 области без COVID зони

До края на седмицата ще бъдат открити още 20-30

COVID зоните в страната са 64, а в 8 области няма такива. Това става ясно от данни на НЗОК, публикувани в сайта на касата. Става дума за зони, предимно в ДКЦ-ата, в които болните с коронавирус отиват за лечение, правят им изследвания и им предписват безплатни лекарства.

Те бяха създадени от здравния министър, за да се облекчи натискът върху болниците. Идеята е зоните да бъдат около 150 в цялата страна, но засега са малко над 1/3. Процесът по създаването им започна в края на август, когато здравният министър обяви, че до 2 седмици броят им ще стане 150.

На 27 август министър Кацаров заяви, че към тази дата са създадени 39 зони. След тази дата до днес са разкрити още 25.

В Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Кюстендил, Силистра, Смолян и Търговище изобщо няма. От МЗ увериха, че до края на седмицата в тези области вече ще има такива зони и броят им ще стане около 100.

Няма правен механизъм

по който здравното министерство да задължи медицинските центрове и ДКЦ-ата да откриват COVID зони, казаха за „Монитор“ от МЗ. От ведомството могат само да действат чрез РЗИ-тата, които да насърчат разкриването им.

В област Кърджали например пациенти със съмнение за коронавирус остават без безплатни прегледи и лекарства, защото в района няма COVID зона.

Според списъка на здравното министерство такива би следвало да има в пет медицински центъра и в един ДКЦ. Реално обаче към този момент нито един от тях не е сключил договор със здравната каса. Шестте центъра в Кърджалийско са част от планираните общо 150 такива в страната. Разположени са в Кърджали, Крумовград и Момчилград и следва там пациентите да получават безплатна консултация с лекар, както и препоръки за лабораторни изследвания или домашно лечение, както и да им бъдат предписвани безплатни лекарства.

В Пловдив COVID зоните са общо 6, а в областта - по една в Раковски и в село Браниполе. На територията на Старозагорска област са обособени 3 зони - 2 в Стара Загора и 1 в Казанлък. Старозагорските се намират в два медицински центъра, а в Казанлък на територията на поликлиниката. По информация от РЗОИ-Стара Загора и трите работят, издават се електронни рецепти за безплатни лекарства.

В Русенска област има само една зона

Тя се намира на територията на ДКЦ 2 и в тази нова структура работят трима лекари – двама пулмолози и един специалист по вътрешни болести, съобщи за „Монитор“ административният директор на УМБАЛ „Медика“ Алисе Муртезова. Приемат се пациенти с доказано положителни тестове, които се преглеждат от дежурния лекар. Той може да назначи кръвни изследвания и рентген и след като види резултатите, да напише рецепта. Тъй като вчера сутринта е обновен списъкът с лекарствата, не е издадена нито една електронна рецепта. Очаква това да започне днес.

Две Covid зони ще бъдат разположени в Кюстендил и Дупница. Те ще се ползват от хора с доказан коронавирус, като зоната в Дупница ще е за 6 общини - Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново. Зоната в Кюстендил ще е в районната болница „Д-р Никола Василев“, а тази в Дупница в МБАЛ „Св. Иван Рилски-2003“.

С две COVID-19 зони се оказа Шумен, след като на 17 септември Районната здравноосигурителна каса в областния център обяви, че е сключила договор за разкриване на зона за преглед и лечение на здравноосигурени пациенти с диагноза коронавирус с общинския "ДКЦ-1 Шумен" ЕООД.

„Подготовката на този процес започна преди месец и половина, досега тези COVID зони бяха само триажни центрове, които само установяваха дали пациентът е болен или не. Оттук нататък ние доразвихме това и сега там се наблюдават и лекуват пациентите с леки и средно тежки симптоми”, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той подчерта, че това не отнема досегашните действия на личните лекари, на болниците и спешната помощ.

По думите му това е възможност за пациент, който не е толкова тежко болен, да бъде наблюдаван и евентуално лекуван според неговата симптоматика. “Много хора не могат да схванат това, защото лечение за COVID няма”, обясни проф. Салчев.

Той подчерта, че

личните лекари не се изключват от схемата за лечение

и наблюдение на техните пациентите. Той обаче уточни, че джипитата нямат право да издават безплатните лекарствата за коронавирус. Те издават електронни направления, рецепти и наблюдават пациента, ако се наложи, могат да пращат пациентите в COVID зона.

Салчев коментира още, че е невъзможно безплатните лекарства да липсват в аптечната мрежа. „Те са генерично заменяеми. Може да се заменят на място от фармацевта”, уточни управителят на НЗОК.

Проф. Салчев коментира още, че е важно да се спазват противоепидемичните мерки. „Видях 30 човека без маски в мола, каза той. - Отидох при охранител, маската му седеше като лигавник отдолу и го попитах какво прави, а той ми каза: "Кой си ти бе, плашиш ли ме?". В целия мол нямаше никой, който да наблюдава самия процес. Нашето поведение ще ни спаси, ако чакаме РЗИ, полиция или НЗОК, никога няма да се отървем от пандемията”, коментира още проф. Салчев.

По текста работиха Светлана Христова, Красимир Крумов, Жанета Йорданова, Христо Христов, Северина Иванова

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.