8 млн. отсъствия от клас навъртяха учениците

8 млн. отсъствия от клас навъртяха учениците

Поне 8 млн. отсъствия от клас навъртяха учениците от началото на учебната година, установи проверка на „Телеграф“. Според директори има сериозно увеличение на липсващи деца, както по здравословни, така и по други причини. Заради затрудненията, които изпитват родителите покрай обикалянето за медицински бележки от ръководствата на школата споделиха, че извиняват отсъствия на на добра воля.

 Само 119 СУ в София до момента учениците са навъртели 24 500 извинени и неизвинени. Това е обезпокоително за всички, написа Диян Стаматов до родителите. Най- голям брой отсъствия има в начален етап - над 10 000. Стаматов припомни възможностите за извинение на отсъствията - бележка от лекар или заявление от родител за 3 дни по домашни причини за учебна година или  третата възможност е заявление до директора за освобождаване по домашни причини за 7 дни в годината. Диян Стаматов каза също, че  ученик с 30% направени отсъствия по един предмет, без значение дали са извинени или неизвинени на отсъствието по един трябва да се яви на изпит за оформяне на оценката.

В столичното 51 СУ отсъствията до момента са 15 000. Директорът Асен Александров каза, че в школото, което ръководи няма сериозна разлика със същия период на миналата година. Той обаче е притеснен за учителите, някои, от които преподават и присъствено, и дистанционно. От МОН не водят статистика на общия броят на отсъствията от час. С такава разполага всяко школо в електронния дневник. Според дългогодишни експерти в сферата на образованието, за 2 700 училища, броят на отсъствията, натрупали учениците са отсъствията са около 8 млн., а в условията на пандемия може и да са повече.

Заради усложнената епидемична обстановка все повече родители обмислят да спрат децата си от присъствено обучение и да преминат на дистанционен режим. В отговор на въпрос на „ТелеграФ“ от министерството на образованието съобщиха, че към 1 октомври е организирано обучение от разстояние в електронна среда за 1110 ученици. В тази бройка се включват ученици със здравословни проблеми и такива на техни близки, както и тези по желание – които са 563.

Заявленията за преминаване в дистанционна форма на обучение се събират в Регионалните управления на образованието, след като им бъдат препратени от директорите на училищата и се отчитат в края на месеца, обясниха от МОН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.