Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания да продължат да пътуват при ниски цени на картите по всички линии на градския транспорт във Варна. Това предлага кметът Иван Портних в Проект за изменения на Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения градски транспорт.

Според изнесената информация, учещите в учебни заведения в града ще плащат 15 лв. месечно за абонаментна карта за всички линии във Варна. Пенсионерите, при условията на гл. VІ от Кодекса за социално осигуряване, навършили възраст по чл. 68, ал. 1 – 3, с постоянен адрес на територията на община Варна, ще ползват карти по 8 лв. за цялата градска мрежа.

Не са забравени и хората с увреждания, като пълнолетни варненци с инвалидност между 50 и 70% ще пътуват срещу 25 лв. месечно. Ако ТЕЛК-решението е за увреждане между 71 и 90%, картата е 15 лв., а между 91 и 100% - 8 лв. Картите за придружителите е 15 лв. на месец. Непълнолетните варненци с увреждания между 50 и 100% ще получават безплатни карти.

Досега община Варна доплащаше 25% от стойността на картата. С въвеждането на новите преференциални цени ще се наложи компенсация от 35%. Прогнозният брой на абонаментните карти за месец в чертите на града е 29 500, от които 26 550 или 90% за всички линии и 2 950 (10%) за една линия  и за крайградски линии - 2000 карти.

В бюджета за т. г. за това са предвидени над 5,5 млн. лв. За учащите с адресна регистрация в селата от общината -Тополи, Казашко, Константиново, Звездица и Каменар и района на „Златни пясъци“ цената на абонаментната карта също ще бъде 15 лв. Съответно се запазва доплащането до действителната цена на абонаментна карта, от страна на община Варна до превозвача. Става въпрос за 90 карти на месец и дофинансиране от 34 510 лв.

Промените в Наредбата предвиждат редовната цена на картата за 1 градска линия да стане 35 лв., а за пътуване по всички линии – 50 лв. Въвеждат се съответно 3-месечни и 6-месечни карти с преференциални цени. Предстои Общинският съвет на Варна да приеме промените в Наредбата преди началото на предизборната кампания. Тя е публикувана на 9 септември и ще бъде едно от последните важни решения на местния парламент в този мандат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 340 певци, музиканти и танцьори в надпревара за наградите на „Фолклорен изгрев“ във Варна

Най-голямата досега пъстра среща на фолклорни колективи и солисти на сцената на фестивала „Фолклорен изгрев“ ще събере във Варна 340 участници – групи, ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще се надпреварват да спечелят сърцата на публиката и наградите на феста.

Кола помете трима души на спирка във Варна

21-годишен помете с автомобила си трима души на автобусна спирка във Варна. Инцидентът стана около 7.30 ч. тази сутрин на спирка „Тракия” на бул. „Владислав Варненчик", съобщи БГНЕС.