8,6 млн. лева са изплатени на затворените бизнеси

8,6 млн. лева са изплатени на затворените бизнеси

„36 000 работници от затворените бизнеси вече са получили компенсациите си за ноември и декември по мярката „Запази ме“. Това означава, че почти всички от кандидатствалите около 43 000 вече имат пари по сметките си. Общо изплатените средства са 8,6 млн. лева“  Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред журналисти в Добрич, където, заедно с кмета Йордан Йорданов посети Архитектурно-етнографския комплекс "Стария Добрич".

Забавянето при изплащането се дължи на големия брой платежни нареждания за обработка, както и честите грешки в банковите сметките на служителите, уточни Сачева.

До края на януари Агенцията по заетостта ще успее да преведе всички средства за последните два месеца на 2020 г. От февруари ще започне приемането на документи за хората, били в неплатен отпуск през януари, които ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход.

През тази седмица Министерският съвет ще разгледа Националния план за насърчаване на заетостта. Средствата по него са увеличени с 14%. „Ще бъдат отпуснати 83 млн. лева по плана, за да могат 15 000 души да бъдат наети на работа, а 12 000 да преминат през програми и курсове за обучение. Това са също част от усилията да намалим негативните ефекти от пандемията“, обясни министрът.

Пред занаятчиите от Добрич тя посочи, че правителството е отпуснало общо 400 000 лв. за съхраняване на етнографските комплекси в България. „Важно е да запазим занаятите на хората с такива единични професии“, добави тя.

За Стария Добрич са отпуснати 100 000 лева, които са разпределени между 20 души, упражняващи занаяти. Всеки от тях е получил по 5 000 лева. Съответните занаятчии ще разработят обучителна програма, а школите им ще стартират от февруари. Ще има школи по дърворезба, графика и керамика, иконопис и изработване на национални костюми. Ще има сиропчийница, работилница по везба, бъчварница, тъкачница и други. Уроците ще бъдат напълно безплатни за жителите и гостите на Добрич. Всеки досег с бита и обичаите обогатява и вярвам, че с подкрепата ни за занаятчиите всъщност допринасяме за културното развитие на много повече хора, сподели министър Сачева. Общината ще подготви кратки видео клипове с които да ги промотира, заяви кметът Йордан Йорданов, след като с министър Сачева разгледаха работилниците на занаятчиите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.