8.5 млрд. лв. данъци събра хазната до март, постъпленията от налози намаляват

8.5 млрд. лв. данъци събра хазната до март, постъпленията от налози намаляват

Данъчните постъпления в бюджета, в т.ч. приходите от осигурителни вноски, се равняват на 8.5 млрд. лв. към края на март 2020 г. Това са 23% от планираните за годината данъчни приходи, сочи отчетът на финансовия министър Владислав Горанов за изпълнението на държавния бюджет, приет на Министерски съвет днес.

В доклада става ясно, че се наблюдава спад от 153.6 млн. лв. в данъчните и неданъчните приходи. От друга страна, постъпленията от помощи и дарения растат с 272.6 млн. лв. на годишна база.
Приходите от преки данъци са в размер на 1.3 млрд. лв.(18.2% от предвидените за годината). Заради удължените данъчни срокове по Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) обаче е налице

спад на приходите от корпоративни данъци.

Приходите от косвени данъци са 4.3 млрд. лв.(24.4% отпланираното). Постъпленията от ДДС са в размер на 2.9 млрд. лв. (25.1 на сто от планираното). Очакванията са влошените износ, внос, потребление и завишена цена на петрола да окажат негативно влияние върху приходите от данъка през следващите месеци. Приходите от акцизи са 1.3 млрд. лв. (23,2 % от разчетените за годината).

При акцизите се очаква кризата с COVID-19 да се отрази главно върху потреблението на горива и алкохолни напитки, което ще повлияе и на постъпленията в следващите отчетни периоди. Постъпленията от мита са 54.6 млн. лв.(23 % от годишните разчети). Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 294.7 млн. лв. или 24 % изпълнение на годишните разчети. Неданъчните приходи са в размер на 1.5 млрд. лв.

Общо приходите, помощите и даренията по консолидирана фискална програма (КФП) към март 2020 г. са в размер на 10.9 млрд. лв. или 23,4 % от годишните разчeти. На годишна база е налице ръст от 119 млн. лв. Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 2.6 млрд. лв. 

Постъпленията от помощи и дарения са в размер на 834,4 млн. лв.

Към март бюджетното салдо продължава да е положително, като се равнява на 1.4 млрд. лв. Превишението на приходите над разходите е с малко над 1 млрд. лв. При европейските средства това превишение е 366.8 млн. лв. Фискалният резерв на страна пази 10.3 млрд. лв., от които 9.9 млрд. лв депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 400 млн. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други. От финансовото
министерство посочват, че върху параметрите по изпълнението на бюджета 

негативните ефекти в приходите, породени от мерките за борба с  пандемията, ще се отразят с известно закъснение.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) са 9.5 млрд. лв.(20.4 %
от годишните разчети). Спрямо март 2019 г. е налице ръст, който експертите от ведомството на Владислав Горанов обясняват с по-високия размер на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2019 г.), както и по-високия размер на разходите за издръжка, разходите за персонал, капиталовите разходи и други. Финансирани са и разходи, свързани със системата на здравеопазването. Това са отделени средства за осигуряване на защитни облекла, дезинфектанти, медицински консумативи и други за медиците. Нелихвените разходи са в размер на 8.8 млрд. лв.(19.9 % от годишните разчети). Текущите нелихвени разходи към март 2020 г. са в размер на 8.2 млрд. лв., капиталовите разходи (вкл. нетния прираст на държавния резерв) възлизат на 569,1 млн. лв.

Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 7,7 млн. лв. Лихвените плащания са в размер на 319,8 млн. лв.. Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС възлиза на 373,6 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.