Снимки

Минимално превишение на нормите на естествения уран в два тръбни кладенеца в Първомай и в един в близкото село Караджалово са открили от РЗИ – Пловдив. Това съобщи д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол” към РЗИ-Пловдив. Тя уточни, че резултатите от пробите на РЗИ са били готови на 12 април т.г. и тогава водоподаването от трите кладенеца е спряно.

„Към момента няма данни за опасност за хората. Уранът е с ниска радиотоксичност. Това е естествен радионуклид и е част от естествената радиоактивност на питейната вода. Тези норми биха били превишени за човек, ако той приема 730 литра вода за една година”, каза д-р Иванова. По думите й една зона за водоснабдяване в Първомай се захранва от общо 13 кладенеца. В два от тях са открити граничните стойности на естествен уран и затова те са били изключени от водоподаването към града. „Но водата за хората не е спряна, нито има препоръки за намаляване потреблението на вода”, бе категорична д-р Цвета Иванова. Тя уточни, че изследването на РЗИ е било проведено, след като от ВиК са открили превишението при тяхна рутинна проверка.

„ВиК ни уведомиха писмено, че имат еднократни протоколи, но ние искахме да вземем както трябва проби. Защото голямо значение има всеки един етап от изследването – от момента на пробовзимане до цялата интерпретация на резултатите”, обясни шефката на отдел „Радиационен контрол”. Паралелно от Националния център по радиобиология и радиационна защита също са взели проби за изследване от кладенците.

Междувременно от РЗИ са взели проби и от чешмите на хората в Първомай и в село Караджалово, но не е ясно кога ще станат готови резултатите от това изследване. „Това е естествен радионуклид, както естествения радиационен фон. Към момента няма място за притеснения”, каза д-р Иванова. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бандити обраха банка в Несебър

Нагли бандити обраха банка в Несебър, след като разбиха тухлена стена, за да стигнат до трезора. По непотвърдена информация, те са отмъкнали над 100 000 лева. Инцидентът е станал преди два дни, но все още не е оповестен от полицията. Апашите проникнали в банката посред нощ.

Варна иска да е Първата Европейска столица на туризма

Варна ще се опита да стане първата Европейска столица на туризма. Това обяви кметът на морската община Иван Портних след заседание на Националния съвет по туризъм, което се проведе в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.

Бетонна плоча уби работник в Пловдив

Бетонна плоча затисна фатално и уби на място строителен работник на 60 години в Пловдив. Фаталният инцидент е станал в бившата Мебелна къща в началото на ж.р. „Тракия” откъм Асеновградско шосе.

Трагедията се случи в обедните часове в събота и предизвика светкавична проверка на обекта от Инспекцията по труда. Работникът, заедно със свой колега, извършвали демонтажни работи по сградата. Предполага се, че теренът се разчиства, за да бъде застроен с поредната жилищна или офис сграда.

Двамата строителни работници трябвало да премахнат бетоновата плоча на втория етаж на сградата, обясни шефът на инспекцията по труда в Пловдив инж. Атанас Чернаев. Тя е била с размери 6 на 12 метра и падането й върху мъже е било фатално. Затиснатият е издъхнал на място.