Снимки
Учителите да не приемат дарения от издателствата като таблети, екзотични семинари, екскурзии и т.н. Писмо с такова указание е изпратил образователният министър Красимир Вълчев това лято до училищата. Идеята учителите, които сами избират учебниците, по които преподават, да не приемат „ухажване“ от страна на издателствата. Очаква се тези текстове да бъдат предложени и като законодателна промяна, обясни образователният министър пред „Монитор“. Според действащия Закон за предучилищно и училищно образование

преподавателите имат право да

избират от неограничен брой учебници.

Според предишните правила те имаха ограничение от три помагала. Темата за учебниците беше поставена на дискусията „Образование и демография“, на която проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН коментира, че

в избора от много учебници вижда лобистки интереси.

Социалните помощи да не се изплащат на ръка, а да се предоставят в натура - под формата на ученически пособия, дрехи или услуги, които имат отношение към образованието на детето. Тази идея представи образователният министър Красимир Вълчев по време на дискусията „Образование и демография“.

Става дума за деца, които не посещават училище или са в риск от отпадане. Така например ако учител забележи, че дете от многодетно семейство няма яке и не идва на училище, защото му е студено, може да предложи

с парите от социалните помощи

да му бъде закупена нужната дреха.

От образователното министерство обясниха, че промените щели да бъдат предложени в Правилника за изпълнение на Закона за семейните помощи. Вълчев обясни, че в момента съществуват санкции за родители, които не изпращат децата си на училище, но те не се прилагали от местните власти. Той заяви, че учителите са най-важният фактор за задържането на децата в училище и затова в педагогическо образование трябва да се включват учениците с по-добри резултати в края на средното образование. Министърът обясни, че за да станат повече добрите ученици, „трябва да има чувствително увеличаване на възнагражденията и поддържане на средната учителска заплата над 120 процента от средната за страната“.

 

БГ висшистката ражда средно 1,2 деца 

Българската висшистка във фертилна възраст – от 18 до 49 години, ражда средно 1,2 деца, а необразованата жена у нас - 2,6. Това съобщи проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Данните й са в подкрепа на тенденцията, при която с повишаване на образователната степен спада раждаемостта. Тя допълни, че според проучване българската жена мечтаела да има две деца. 0,9% от българите са неграмотни, при турците у нас този дял е 7,5%, а при ромите - 21,8%, съобщи още проф. Христова. От 1990 година пък 31,9 % от висшистите са напуснали страната, съобщи още Христова.

Тя обясни, че у нас има по-малко млади хора и увеличаващо се възрастно население. В същото време обаче младите били по-необразовани от хората в по-напреднала възраст.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Водна война във Видин

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух. Изненадващо във водния „сблъсък” се включи и екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и превърна събитието в истинско забавление.

Нови археологически обекти в Северозапада получават финансиране

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от държавата, съобщи директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.
Министерството на културата ще финансира теренни археологически проучвания в редица обекти на територията на Северозападна България - особено в пещерите, които като карстови образувания са доста интересни обекти. Те са много и разнообразни, което показва колко богато е археологическото наследство в тази част от страната, каза Филипова.

Обраха бензиностанция във Врачанско

Кутията с оборота и стекове цигари са задигнати от бензиностанцията във врачанското село Михайлово, съобщиха от областната дирекция на МВР. Откраднатата сума е 13 700 лева.