Снимки

Баща и син, родом от град Мъглиж са участвали в създаването на легендарното съветско оръжие БМ-13, познато с популярното „Катюша“, като лично и чрез свои познати предавали в посолството на СССР свои разработки, пише в новата си книга „Шест атома злато“ старозагорската журналистка Донка Йотова.

Години наред авторката, която преди време лансира версията за избягалия и починал в България наследник на последния руски император Николай ІІ- царевич Алексей е изследвала живота на учителя по физика Рашо Тилчев /1878-1963/ и сина му Тихомир Тилчев //1908-1994/.

Открила е множество документи , включително писма с подписа на Рашо, изпратени до някогашния генерален секретар на ЦК на КПСС Йосиф Сталин от края на 30-те години на миналия век. В тях се съобщават подробности около нов вид оръжие, изпращат се и данни за собствени разработки в областта на реактивните снаряди.

Тилчев – старши , който е изобретател на джобна пишеща машина е участвал в конкурс за нов модел парен локомотив, обявен от правителството на Съветска Русия още през 1927 г. Запазени са документи, че неговото предложение е било класирано на 6-о място сред общо 26 разработки.

Като косвено доказателство, че идеите на българите са били използвани при разработката на първите реактивни установки е случай от 1972 г., когато представител на съветското посолство е изказал лична благодарност на вече пенсионирания учител по физика.

Част от материалите за живота и делото на Тилчеви се съхранявали в някогашния музей на град Мъглиж, но след 10 ноември 1989-а година те изчезнали безследно. Донка Йотова припомня, че за приноса на българите е писано преди десетилетия и от колегата й, военният журналист полк. Цветан Цаков.

Рашо Тилчев е откривател и на малко познатия Закон за ротацията на небесните тела /1932/, пак тогава патентова и проект на съоръжение под името „динамопланетар“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.