Снимки

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

 

 

 

- Проф. Константинов, изненада ли ви резултатът от референдума във Великобритания, или по-скоро бе очакван за вас?

- За мен беше изненадващо да науча, че англичаните са използвали за предварителното допитване анкети по телефона или по интернет. Това е крайно непрофесионално. По принцип такова допитване се прави на терен - с анкетни карти, и в него вземат участие анкетьори. Колкото до резултата, според мен голяма изненада нямаше - получи се приблизително равен резултат. Истината е, че бяхме свидетели на неадекватно поведение от страна на европейските ръководители, което беше наказано от английския народ. Защото, забележете, Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в Евросъюза. Англия и Уелс пък искат излизане от ЕС.

- Обществото им наистина се раздели по въпроса, какво очаквате да се случи?

- Всъщност нищо съществено няма да се случи при тях. Има цивилизовани държави, като Швейцария и Норвегия, които са извън ЕС. Единственото последствие е, че на английските туристи ще им излиза малко по-скъпо пътуването навън. Иначе за дългосрочни икономически последствия засега е трудно да се говори. Проблемът е друг - дали това няма да повлече крак и да разплете целия Европейски съюз като един чорап. За да не се случи това, са необходими спешни мерки от страна на евролидерите поотделно и от страна на Еврокомисията и Европарламента като цяло. Европейската бюрокрация трябва да разбере, че хората не приемат нещата да се случват по този начин. Не може да има пълно подчинение на Брюксел, а да се запазят както националната идентичност, така и достойнството на хората. Недопустимо е да се взема решение държавите, които не искат да приемат мигранти, да бъдат глобявани с 250 хиляди евро. В момента виждаме мощен шамар, който избирателите нанесоха на Брюксел.

- Изплашиха ли се англичаните от мигрантите и можем ли да кажем, че гласуваха за запазване на парите си и против изтичането на социални придобивки?

- Мотивите за всеки са различни. Едни гласуват за джоба си, други - от съображения за национално достойнство. Трудно е да се каже. Затова казах, че е нужна промяна, да се защити достойнството на нациите и на отделния човек.

- Според някои това е началото на края на Европейския съюз. Съгласен ли сте с това твърдение?

- Бих искал да не е началото на края. Но във всеки случай това е началото на една много съществена трансформация на Европейския съюз. Дали тя ще доведе до край или не, не знам. Но при всички положения сериозна трансформация ще има. При по-мекия вариант това ще означава преразглеждане на всички брюкселски договори и връщане на нормалността в отношенията.

- Въпреки резултатите обаче се оказва, че процедурата е доста дълга, за да стане дума за реално излизане от ЕС. И може ли изобщо да не се случи това напускане?

- Това е малко като гадаенето на боб. Естествено, че една такава процедура не може да бъде моментална. Има много договори, които трябва да се преразгледат, трябва да се потвърди безвизовият режим на пътуване, да се преформатира Шенгенското споразумение. Всичко това не може да няма известни отражения върху НАТО. Има икономически, военни, финансови проблеми, които трябва да бъдат решени. А какво ще стане след пет години, не искам да пророкувам, защото светът е много динамичен. Но твърдения от типа, че едва ли не излизането на Англия ще доведе до война, са недопустими и дори безумни.

- Как изобщо ще определите резултатите от референдума - лош ден за Европа, както заяви премиерът Борисов, предупреждение или нещо друго?

- За мен е много важно предупреждение към световните елити. Но много зависи как ще прочетем това предупреждение.

- За нас обаче какви ще са последиците?

- Това ни дава възможност да преосмислим собственото си поведение. България не трябва да бъде безличен член на Европейския съюз и НАТО. Няма такова понятие като малка държава. Ние не сме малка европейска държава, а средна - и по територия, и по население. Затова трябва да се държим с достойнство.

- Какви са вашите очаквания за българите, които учат и работят на Острова?

- Никой не е казал, че ще се върнат. Ако англичаните имат нужда от полския водопроводчик, защо трябва да го гонят. Ако имат нужда от дадена работна ръка, то не виждам защо трябва българи, които са се установили там, да напускат Острова.

- Според много наши икономисти обаче хиляди българи ще се преместят в други богати европейски страни.

- Всичко е възможно. Но ако българите са отишли на Острова не заради помощи, а за да работят, както правят много достойни хора, те ще останат там. Но тези, които разчитат на помощи, най-вероятно ще се преместят. И това не се отнася само за Англия. Гарантирам ви, че до няколко години много държави ще затворят социалните си системи за хора, които са отишли там, за да ги източват. Така че когато избереш да живееш в дадена страна, то трябва да работиш.

- Реална ли е обаче опасността резултатът от референдума да повлече и други страни?

- Да. Сигурен съм, че и други страни ще направят този опит, и не виждам нищо лошо. Именно заради това трябва да се променят условията, при които съществува Евросъюзът. Това е демокрацията, гласът на народа.

- Между другото бе изтъкнато преди гласуването, че какъвто и да е резултатът от референдума, ще победи демокрацията.

- Може би това е малко високопарно, но донякъде е вярно - демокрацията наистина победи. Но светът е динамичен, нещата се променят.

- Логична ли бе за вас оставката на Дейвид Камерън?

- Разбира се. Още преди референдума той заяви, че няма да се оттегли, за да не стане така, че гласовете лично против него да се превърнат в гласове „за“ Brexit. Аз бих се оттеглил и при другия резултат. В крайна сметка той ще остане в историята като премиера, при когото Великобритания напусна Евросъюза. Но, както казах, няма нищо фатално в случващото се.

- Какви обаче са прогнозите ви за британската лира, оказа се, че се е сринала до най-ниското си ниво?

- Според мен ще се възстанови. Помислете върху нещо - какво всъщност се е променило във Великобритания? Британската хай-тек промишленост е налице. Защо британската лира трябва да се срива? Аз очаквам частично възстановяване на британските акции, най-общо казано и на британската валута. Вероятно глобалната загуба ще бъде под 10%. Както казах, единственото последствие за англичаните ще е, че престоят им в чужбина, да речем в Италия, ще излиза по-скъпо.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.