По Великден, както и на всеки празник, нашенецът има навика да яде твърде обилно. Някои обаче решават да минат на разтоварващо меню, щом се върнат на работа след почивните дни. Едни наблягат на рибата, други на млечните продукти. И двата варианта са добро решение, ако обаче човек не дояжда останалите боядисани яйца. Дори те да са съхранявани добре в хладилника, могат да се окажат твърде неприятна комбинация, ако се консумират с риба.

Тя не е смъртоносна, но в повечето случаи ефектът е тежка диария и постоянна тежест в корема.

Същият ефект дава и съчетанието риба с мляко и млечни продукти.

Причината е, че двата продукта в комбинация предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до стомашен дискомфорт. Има и изключения, при които колкото риба и мляко да се консумират заедно, неблагоприятни реакции не се получават. В повечето случаи обаче, е точно обратното. Това се дължи на факта, че и двете храни са богат източник на протеини. Възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да се предизвикват разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога са възможни неприятни последици.

Другата възможна причина за нежелания ефект е свързана с риска от натрупване на бактерии в рибата в консерви и да се развият в създадената анаеробна среда. Но ако и двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Понеже повечето риби са с високо съдържание на живак, в комбинация с мляко стомашните проблеми са гарантирани.

Затова и аюрведа е безкомпромисна по този въпрос. Древното учение забранява категорично смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, хляб или картофи.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Откриха древни вируси, непознати днес

Преди 15 000 години водата по повърхността на Тибетското плато замръзва и става част от по-голям глетчер, вече образувал се в същия район на Земята по това време. Още тогава в дебрите на синия лед се консервират милиони микроорганизми, много от които с времето умират, а единственото доказателство, че някога са били там - техният геном - бавно се разгражда.

За да проверят как протича този процес за милиони непознати организми, през 2015 г. американски и китайски учени пускат сонда в един от ледниците на азиатското плато. Днес, пет години по-късно, резултатите от този научен труд са налице, а само преди дни данните от него бяха публикувани в предварителен доклад на сайта bioRxiv.