Снимки

Със 17,4 млн лв просрочени задължения към доставчици приключва финансовата 2017-а година държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора, за сметка на намалените борчове за лекарства, консумативи, ток, газ и вода. Нарастват обаче сумите за неустойки и лихви по вече изгубени съдебни дела. Общият размер на задълженията в здравното заведение, което разполага с 550 легла и където работят 980 лекари, сестри и санитари възлиза на 21 402 000 лв, уточни изпълнителният директор проф. Йовчо Йовчев. 25 300 пациенти са преминали през отделенията и клиниките за 12 месеца, пренебрежимо малък е броят на здравно неосигурените, основно това са родилки.

По думите на проф. Йовчев през м.г. само 10 от 238-те лекари са напуснали, като в осем от случаите това е станало заради пенсиониране. Проблемите с неизплатените напоследък възнаграждения за част от персонала според него са в минималния бюджет от едва 1,43 млн лв, които се осигуряват по Националния рамков договор от НЗОК. Недоизплащане на заплати имало само в клиники и отделения, където не са успели да постигнат резултатите от индикативния списък и имало под 50 на сто заети легла. Имало случаи, когато лекари са отклонявали болни от хоспитализация под различни претекси.

На този етап нямало наложени запори върху сметките на болницата, постигнато било разсрочване на задълженията за ток, вода и газ. Общо 72 000 лв са неизплатените възнаграждения за месеците март и май 2015 г., от тях 48 000 лв са дължими към 48 лекари.

„Ситуацията във финансово отношение продължава да бъде сравнително трудна в определени месеци, особено през зимата.Като дейност успяваме да постигнем по-голям процент обслужено население…“, заяви  проф. Йовчев  и отказа да коментира т.нар. „кърваво писмо“, изпратено миналата седмица до министър Кирил Ананаиев от 250 служители. В него се твърди, че ситуацията в държавната болница е „бедствена“ и се настоява за спешна намеса. „Поради лошите условия – забавените медицински процедури, недостатъчен персонал, липса на медицински консумативи, лоши хигиенно-битови условия  голям брой болни отказват по-нататъшно лечение и напускат болницата по собствено желание“, се казва в него.

„При мен има само някакъв „съкратен вариант“ на това писмо, за което научих от медиите. В него се настоява само за изплащане на възнагражденията , видях подписите на около 140 души, само на 4 от тези служители дължим пари.“, заяви изпълнителният директор.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.