Снимки

Сигурно сме от малкото в ЕС, имащи поговорка, оприличаваща закона като врата в полето, през която минават само лудите. За едни това е остатък от робството, за други - висша форма на рационализъм.

През лятото данъчните направиха много акции по морето, хванаха много търговци в крачка, които „икономисват“ хартията в касовите апарати и не дават на клиентите бележки. За подобно нарушение бирниците им запечатваха дюкяните и кръчмите, но собствениците им бързо ги прехвърляха на други предприемачи, най-често - само на книга, и така обектът, уличен в издънката, продължаваше да работи. На практика трудът на данъчните отиваше на вятъра. Сега с влезли в сила промени в закона за ДДС става възможно обектите да се затварят за срок до месец, независимо кой е притежателят им. Санкцията ще се налага по местонахождение и така далаверите ще са по-малко. Остава ни само да се надяваме, че търговците няма да измислят някоя нова хитрина, за да не минат през вратата в полето. Трудно можем да отречем, че не са изобретателни. Почти винаги успяват да намерят оставените волно или неволно вратички в законите и наредбите, за да реализират далаверите си.

Подобни комбинации като правило ощетяват хазната и в нея остават по-малко пари за харчове за шосета, здравеопазване, образование, пенсии и други неща от обща необходимост. Със сигурност същите далавераджии, които нареждат на наетите от тях работници и избягват използването на касовите апарати, са сред най-недоволните от дупките по пътищата например, липсата на маркировка по тях или от счупените лампи пред входа на къщата им. Спорно е обаче дали имат малко съвест да си спомнят колко пъти са измамили хазната. От същата хазна, от която биха дошли парите за нова лампа. Всички подобни субекти обаче имат готов отговор за постъпките си и смятат, че трябва само на тях да им е добре, а не бюджетът да е пълен.

Явно всичко опира до манталитета. В страните от бившия „гнил капитализъм“, които сега са наши приятели и съюзници, сериозният бизнес предпочита да се отчита чинно с данъците. Затова там са и по-богати. Е, в някои от страните, най вече по-близо до топлите морета, също обичат да не издават касови бележки. За подобни случаи обаче в Италия финансовата полиция дебне и „услужливите“ клиенти, които правят комбина с търговците и не искат касови бележки за покупката си. Та на излизане от магазина, ако бъдат хванати, ги чака глоба от 150 евро. Поне така беше допреди няколко години. Сега може и да са я качили. У нас заложихме на лотария с касови бележки и предметни награди.

Остава ни надеждата, че масовото използване на безкасовите плащания е другият път, който постепенно ще обезсмисли „забравянето“ да се издават касови бележки и други подобни трикове, ощетяващи всички данъкоплатци. И така мераците да не се минава вратата в полето ще намалеят просто защото бравата й ще е електронна и ще следи и обиколните пътища.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.