Снимки
Поскъпване на природния газ с близо 7% за периода април-юни поиска "Булгаргаз" днес. Дружеството прави прогноза за тарифите си месец преди да внесе крайното си заявление за цената през следващото тримесечие за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране.
Сметките на държавната фирма сочат, че от 1 април 2018 г. природният газ за вътрешния пазар трябва да струва 377.29 лв. за 1000 куб. м или 35,69 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо сега действащата тарифа увеличението е с 24.64 лв. за 100 куб. м или 6,99%. При цената на суровината като енергия, а не като количества, поскъпването е с 2.30 лв./MВтч или 6.89%.

Дружеството посочва, че прогнозирането повишение на тарифата е заради очакваните по-високи доставни цени на метана, внасян от руската "Газпром".

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за следващия период ще бъде внесено в регулатора на 9 март, както изискват законът. От началото на 2018 г. цената на синьото гориво е с 2.75 на сто по-висока, спрямо предходното тримесечие, което беше съвсем малко под поисканото от "Булгаргаз" увеличение с 2.83 процента. Преди това през октомври 2017 г. цената бе паднала със 7.29 лв.
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Рекламираме туризма си в Русия от 1 юни

От 1 юни започваме нова рекламна кампания на българския туризъм в Русия. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след срещата си в Санкт Петербург с Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм.

"Струма" минава през Кресна, реши съдът

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Приета е пътна карта за подобряване изпълнението на Дунавската стратегия

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства днес съвместна среща на националните координатори и координаторите на приоритетни области на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.