Снимки

- Г-н Маринов, засилени ли са мерките за сигурност в столицата след последния терористичен акт в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха над десет души, а близо 50 бяха ранени?

 

- Да, предприели сме мерки. Вниманието ни е завишено и има концентрация на повече полицейски сили на оживените и ключови места в столицата. Това са метростанции, автогари, жп гари. Предприемаме всички превантивни мерки.

- Има ли получени сигнали за терористична заплаха за столицата?

 

- Няма такива получени сигнали. Не са въведени и степени на готовност. Но това не означава, че ние не сме взели мерки. Винаги сме в пълна готовност.

 

- За колко време може да реагира полицията при евентуален терористичен акт?

 

- Във всяка точка на София можем да стигнем за по-малко от пет минути при евентуална заплаха. Веднага след това ще се включат екипите на СОБТ. Така например преди дни реагирахме, след като беше получен сигнал за забравен багаж на гарата в столицата. Веднага изпратихме екип, колегите от отдела за борба с тероризма пристигнаха светкавично. За щастие собственикът на багажа се появи навреме и не се стигна до други мерки.

 

- Проверявате ли лица, за които има подозрения, че са замесени в терористична дейност?

 

- Ежедневно се проверяват такива лица. Това влиза в работата ни. Така през февруари неутрализирахме и група, която се занимаваше предимно със закупуването и продажбата на огнестрелни оръжия „Калашников“ и пистолети.

 

- Доскоро районът около бул. „Мария Луиза“ беше залят с бежанци. Вече те са видимо по-малко. На какво се дължи това?

 

- Дължи се на общата обстановка по границата. На миграционните вълни. Тези, които залавяхме там, бяха основно без документи, което ще рече, че са незаконно пребиваващи. Освен това в района има и видеонаблюдение и постоянно полицейско присъствие. Това ги респектира. Районът е тяхната естествена среда. Там те установяват контакти, тяхното вероизповедание е там, хранят се и си общуват. Присъствието на полицейски сили обаче ги респектира. Проблемът е ясно очертан и съвместно с кмета на София Йорданка Фандъкова, работим системно. Към СДВР дори е създадена специална група, която работи по тази линия. Тя установява престъпни схеми, лица, които се занимават с трафика и го подпомагат. В нея са включени оперативни работници, специализирани в определени членове от НК и престъпната дейност. Както има служители по линия на наркотици, автокражби, така имаме и по бежанците. Това е актуален проблем и за да може да бъде обезпечен, трябва да се изведе в отделна група. Ежедневно правим операции, хващаме укрили се лица. След всяка наша акция те променят тактиката си, местата, където се крият и начинът, по който става превозът.
 

- Столичната дирекция е сред отличниците по реализациите срещу наркотрафика. Какво правите, за да противодействате на този тип престъпления?

 

- Постоянно правим операции. Сега сме насочили усилията си в района на училищата, където се продават основно леки наркотици и амфетамини. Установихме, че дилърите са много добре организирани. Разбиваме и лаборатории, които са оборудвани по последна дума на техниката.

- Ученици продават ли на ученици?

 

- Да, продават. Дори сме установили и младежи, които казано на жаргон „готвят“ сами дрогата. Те си я произвеждат. Но това е изключително опасно. Децата не знаят какви могат да са последствията от употребата на тези наркотици.

 

- Постоянно правите операции срещу автомафията. Дадоха ли резултат?

 

- Да, дадоха. Само за последната година имаме над 580 по-малко откраднати коли и повече от 100 намерени.

 

- Какви коли се крадат? Луксозни или среден и нисък клас?

 

- Краде се всичко, за което има пазар. Луксозни коли се крадат за откуп. Средният клас автомобили се задигат отново, за да се разфасоват, а най-евтините направо се продават за скрап. Изобщо с крадени коли може да се извършват и престъпления. Забелязва се, че много крадци идват на територията на столицата, за да отмъкват коли, които след това препродават. Работим и с други дирекции на полицията и така ги залавяме. Ние правим операции от много време и те дават резултат. Голямо влияние има именно добрата комуникация със съседните дирекции. Това оказа силно влияние и на оперативната обстановка.

- В повечето областни дирекции голям проблем е битовата престъпност. Какви мерки предприемате в столицата, за да се справите с нея?

 

- Разкриваемостта на битовите кражби е около 30%. Това обаче не е задоволително за хората. Тези, на които сме хванали нападателите, са доволни. За тях разкриваемостта е 100%, но за тези, на които не сме заловили крадците, е нулева. Все пак в София има концентрация на много активи, на много ценности и крадците идват тук. Няма определени групи, които работят. В голямата си част са гастрольори. Ние правим всичко възможно, за да ограничим този тип престъпления и да защитим хората, защото те са най-важни. Най-големият им проблем са именно домовите кражби. Той е обусловен от това, че в София живеят все повече българи и чужденци, част от тях не се регистрират, имаме от една страна анонимност, а от друга – материални ресурси в домовете на хора с по-големи възможности. Но ние постоянно задържаме групи крадци. Понякога се е случвало и крадци да крадат от крадци. Те разбират, че някой е направил голям удар, след което следва да му задигнат плячката.

- Има ли СДВР достатъчно квалифицирани кадри, с които да противодейства на престъпността?

 

- Нямаме достатъчно човешки ресурс, от което изпитваме затруднения, но все пак при нас работят и големи професионалисти. Щатът на СДВР за 15 години е намалял с 50 процента. През 1995 г. сме били 10 хил. по щат, сега сме наполовина. И дори този щат не е зает с полицаи. От година и половина предприемаме действия за окомплектоване на състава, но не става бързо, защото искаме да изберем качествени кадри. Ако за 100 места имаме 1000 кандидати – лесно, но те са по-малко, а и тестовете за интелигентност и психологическото изследване ги затрудняват. Идват млади момчета, които нямат нужния опит, а няма и кой да ги обучи. Има и други, които пък идват с нагласа, че ще работят малко и ще си решат всички проблеми от позицията в МВР. А полицейската работа изисква всеотдайност, лишаване от свободно време, отсъствие от семейството, работен ден, при което трудностите са ежедневие. Тъй или иначе, надяваме се в края на 2017 г., с наближаването на Председателството, да сме окомплектовали състава, да извадим по улицата повече патрулиращи полицаи и гражданите да видят промяна.

- Какво изисквате от младите хора, които се явяват при вас?

 

- От младите хора, които се явяват на конкурсите при нас, се изисква дисциплина, ценностна система и образование. Фактът, че младеж на 25 години идва с майка си да си пусне документите, говори, че на тази възраст той няма необходимата самостоятелност. Възнаграждението е важно, понеже дава сигурност на хората и възможност да планират бъдещето си. При нас то е малко, но не това е в основата на проблема. В основата е отношението на обществото, което не се отнася към нашата професия с уважение. Мога да ви уверя, че в момента колегите в СДВР правят всичко, което е по силите им, в полза на обществото. За повечето от тях професията е призвание.

 

Визитка:

Роден е на 21 ноември 1971 г. в Тетевен

Завършил средно полицейското училище в Пазарджик (1991) и Академия на МВР ( 1996)

Магистър по право от Югозападния университет (2000) и магистър по управление от Военната академия ( 2013)

Има дипломи от международните академии по правоприлагане в Унгария и САЩ ( 2004, 2006)

На работа е в СДВР от 1991 г.

Бил е редови полицай, взводен командир, началник на група, на сектор, на отдел, зам.-директор и директор от юли 2014 г.

 

 
 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.