Снимки

Устройствата за виртуална реалност HTC Vive и Oculus Rift създават самостоятелни, изцяло цифрови пространства във виртуална реалност, но новото допълнително устройство ZED mini прибавя добавена реалност. Устройството се поставя отпред на Rift или Vive предавайки изображение от реалния свят, което може да бъде комбинирано с компютърната графика.

Това позволява на потребителя да вижда дронове летящи из офиса, огромен виртуален телевизионен екран на стената или игра, която е очертана на пода, всички възможности, които добавената реалност (AR) вече предлага.
Устройството ZED mini представлява две камери на 65 мм една от друга, които имитират човешките очи и могат да засичат позицията на потребителя дълбочина, така че цифровата графика може да бъде програмирана да взаимодейства с обекти от реалния свят, които изглеждат и се усещат като истински реалистично осветени.


Подкрепата за контролерите на Oculus Rift и HTC Vive е ненужна поради способността на двете камери за проследяване на обектите, което позволява на потребителя дори да използва ръцете си, за да се предпази от лазер или да прави избор от менюто, плаващо пред лицето му.
Цялата тази стереоскопична информация за видеото и дълбочината се подава през USB-C връзка към Vive или Rift с разделителна способност 720p с 60 кадъра в секунда (FPS). Това не е максималната разделителна способност, с която тези устройства са способни да пресъздават виртуални светове, но ако приложенията не се нуждаят от толкова FPS, резолюцията може да бъде увеличена до 2k.
Устройството поддържа и 100-градусово зрително поле и проследяване, което означава, че няма нужда от проследяващите устройства, които идват с Vive и Rift, за да установите позицията на потребителя в съвместими с ZED mini приложения, като данните предоставяни от камерите са достатъчни, за да изчислят къде се намира потребителя в пространството.
Очилата с добавена реалност (AR), като Microsoft Hololens и Google Glass са реалност, но напредъкът е бавен. ZEN mini попълва празнината преди следващата вълна от AR очила да се появи на пазара.

Както винаги, подкрепата за програмисти ще бъде от решаващо значение. Създателите на ZED mini, Stereolabs твърдят, че 30.000 разработчици на приложения вече използват съществуващо устройство, а скоро ще излезе и актуализирана версия. Има няколко демонстрации на ZED mini, но потребителите на Rift и Vive биха искали да видят някои завладяващи игри и преживявания, преди да закупят хардуера.

Няма съмнение, че обединяването на Apple с ARKit в iOS 11 ще предизвика нова вълна на интерес към добавената реалност и в бъдеще вероятно най-добрите устройства ще могат лесно да превключват между добавена (AR) и виртуална (VR) реалност. Дотогава ZED mini предлага най-доброто от двете, при условие, че ще има достатъчно приложения за него.
ZED mini може да бъде предварително поръчан за $ 449, като доставките започват от 18 декември.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн. 

Xbox Adaptive Controller прави видеоигрите достъпни за хората с увреждания

Овладяването на различните бутони, джойстикове, спусъци и сензорни команди на контролерите за видеоигри е достатъчно сложно, но и почти невъзможно за хората с ограничена подвижност и по-леки форми на физическо увреждане.