Снимки

Затворите у нас работят с 245 надзиратели по-малко от предвидения щат. Това стана ясно след среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева с представители на всички затвори в страната. На продължилото близо 3 часа съвещание шефовете на местата за лишаване от свобода са се оплакали, че държавата се грижи повече за затворниците, отколкото за работещите в системата. Поводът бе бягството от централния затвор в София на убийците Владимир Пелов и Радослав Колев, както и нападението на охранител миналата седмица.

"Правата на лишените от свобода като че ли са повече от задълженията им като такива", обобщи и самата Цачева в края на работната среща. "Това е мнение на професионалното ръководство на затворите, уточни тя. "Тяхното мнение е, че държавата е отделяла повече грижи за излежаващите присъди", добави министърът. Правосъдният министър е

 

поела ангажимент да настоява

пред кабинета за повече пари

 

за затворите и въобще за системата - както за повече щатове за надзиратели, така и за повече технически средства за сигурност за охраната и надзирателите. "Аз, като министър, ще изисквам повече средства за тази система", отсече Цачева, като напомни, че през годините дори е имало съкращения.

"Подкрепяме необходимостта за увеличението на щатовете. Аз като министър и ресорният ми заместник ще настояваме пред правителството за повече средства", повтори Цачева.

Увеличението да бъде в две посоки - първо по линия на щатовете и по линия на охранителните системи, които да са в помощ на надзирателите, е решено на заседанието. Към момента има 245 незаети щатни бройки за надзиратели.

За да се справи с напрежението

 

правосъдното министерство

създава две работни групи.

 

Едната ще обсъжда и ще направи анализ на въздействието сред служителите в затворите на измененията в закона за изпълнение на наказанията. В нея ще се набележат спешни мерки и ще се направи реорганизация на съществуващите вече щатове в нея, така че в по-натоварените затвори да бъдат пренасочени надзиратели. Неин ръководител е ресорният зам.-министър проф. Николай Проданов. Групата трябва да е готова до края на април - дотогава трябва да се преразгледа щатното разписание с търсене на вариант за оптимизиране на щатовете. Целта е

 

да бъдат засилени

онези възлови места,

 

които по преценка на работната група страдат от недостиг на личен състав.

До края на април втора работна група от ГДИН трябва да предложи как да се подобри охраната с технически средства като термокамери, заглушители и микроклетки, обясни Цачева. Търсят се варианти за помощно-технически средства, които да бъдат в помощ на затворниците, така че да е по-безопасен трудът им. Ще се прави пълен преглед на зоните за сигурност и най-опасните затворници. Цачева обясни, че в затвора в Белене имат добър опит със заглушаването на сигнала на джиесемите, но той бил неприложим за Софийския затвор, тъй като би

 

блокирал и намиращите се

в близост жилищни сгради.

 

Резултатите от двете работни групи ще бъдат докладвани в Министерския съвет, а Цачева ще иска необходимите средства чрез бюджета за догодина.

За изготвяне на последваща оценка на въздействието на промените в закона за изпълнението на наказанията и задържането под стража се договориха още началниците на затворите и екипът на министъра. Работещите в системата имат критики към закона една година след приемането му. Той бе приет във връзка с европейски изисквания.

В сряда по обед пък ще продължат преговорите между правосъдното министерство и синдиката на надзирателите за точното разпределяне на отпуснатите още 15 млн. от кабинета за охраната в затворите след среща при премиера преди дни. Разходът на държавата за един затворник възлиза на над 1000 лв., но в тези пари са включени издръжката, режийните, както и трудът на надзирателите, изчисли Цецка Цачева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.

Горящо сметище обгазява шофьори край Кочериново

Горящо сметище обгазява пътуващите водачи по направлението Кочериново – Благоевград, алармираха потърпевши. Сигналът за инцидента е подаден в 7 часа в неделя, като на място пристигат два противопожарни екипа от Рила.