Болници дерат с 15 бона такса раждане

Плащаш 300 лв., за да ти кажат как да слагаш памперса

Болници дерат с 15 бона такса раждане

Бавят спешно секцио, опитват да го пробутат по избор срещу 1500 лв.

Бременни и техните близки у нас са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат. 15 000 лева е платила жена в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си. Това става ясно от фактури, с които „Монитор” разполага.

Бременността на жената протекла нормално. Хоспитализирана е само за няколко дни по време на бременността и след това за самото раждане, разказаха от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в Националната здравноосигурителна каса. След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура. Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лева, показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лева.

Оказва се, че въпросното лечебно заведение е взело пари не само от частния фонд, но и от Националната здравноосигурителна каса.

В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила

 

1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения

 

680 лв. са й калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.

Същата болница е разбила услугите за бременни на отделни пакети, като цените в тях са зашеметяващи, уточниха от здравно-застрахователния фонд. Например, предлага се подготовка на семейството как да се грижи за бебето. Цената е над 300 лева. Срещу тези пари майката и бащата слушат лекция как да подменят памперс.

Хилядарки за раждане искат не само в частните, но и в държавните болници, независимо че и двата вида лечебни заведения имат сключени договори с НЗОК, която плаща за това.

За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лева както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека, казаха от от там.

 

 

Млада жена с просрочен термин

 

чака пет денонощия, за да извадят бебето й със секцио в университетска болница в столицата, разказаха нейните близки. Медиците й съобщили, че детето е много голямо и трябва да бъде извадено оперативно. Макар и роднините й да са приготвили необходимата сума за избор на екип за секцио, лекарите го правят едва на шестия ден. Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лева, а ако в него има професор – 1500 лева. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце. Не взима пари, тъй като за спешни състояния, като това на младата жена, Цезаревото сечение е безплатно. За него пари превежда здравната каса.

„Няма частни, държавни и общински болници. Има лечебни заведения, които ползват обществени средства, т.е. от Националната здравноосигурителна каса. Щом ползват пари и от нея, трябва да спазват правилата, описани в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването.“ Така коментира проблема с високите такси за раждане д-р Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. Според нея болниците имат право да взимат пари само за три неща: ако работят с НЗОК – за избор на лекар и екип, за изделия, за които касата не плаща и за самостоятелна стая, припомни тя.

По думите на д-р Виткова Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция „Медицински одит” и НЗОК трябва да осъществяват най-строг контрол, като на нарушителите бъдат прекратявани договорите с касата. Тя беше категорична, че не може за едно и също нещо да се искат пари от няколко места – веднъж да плаща здравната каса и втори път пациентът с парите си, внасяни допълнително в здравно-застрахователен фонд.

Според нея контролът сега не е достатъчен, затова и много лечебни заведения си позволяват да

 

искат пари за всичко, за което се сетят

 

В практиката на Изпълнителната агенция „Медицински одит” са познати всевъзможни вариации на неправомерни плащания, включително и при родилки, не скри Димитър Евлогиев, главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Всички отклонения от допустимите форми се санкционират, допълни той, като обясни, че целта е тези порочни практики да не бъдат допускани в бъдеще.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.