Снимки

През последната година не минава ден, в който да няма скандал, свързан с Фонда за лечение ва деца в чужбина. Той се превърна в ежедневна дъвка за разправии между всички заинтересовани. И политически спекулации, разбира се. Градусът е висок, защото става дума за животоспасяващи лечения на деца.

Поредните нарушения, разкрити от специално назначената комисия показват убедително, че само с административни промени, проблемът ще остане и най-вероятно ще се задълбочи. Той няма да се реши нито с показни арести, нито с уволнения, нито с протести. Не за друго, а защото още самото наименование на фонда предполага разделение на “наши и ваши”, на “можещи и не можещи” и т.н... (да не изброяваме всички противопоставяния).

Това означава, че трябва да се смени самата бюрократична формула за лечението на децата. Това обаче специалисти, общественици и родители сами не могат да решат. Политиците са тези, които трябва да направят така, че да бъде “сменен чипът”, както обичаше да казва царят. Със сигурност има какво да се желае по отношение на бумащината, кой и как да плати, връзкарството, кои да са експертите и обществениците.... Същественото е дали в крайна сметка тази формула може да се минимализира или направо да се замени с друга.

Крайното решение също е на законодателя. Затова политиците, вместо да вадят компромати срещу противниците си и така да стават смешни в очите на избирателя, по-добре е да съсредоточат вниманието си в подобно на този, като Фонда за лечение на деца, проблеми. Това е единствено верният път към спечелването на сърцата на избирателите. А това очакват всички, не само родителите и децата на нуждаещите се от лечение.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.