Снимки

*Чакат ни тежки преговори за американските централи

*Нужна ни е стратегия какви мощности са нужни на страната в бъдеще

*Погрешно е да се строи централа в Белене само защото вече имаме оборудване

 

- Г-н Николов, с какво предложените във вторник законодателни промени и ВЕИ-тата да излязат на свободния пазар на електроенергия ще помогнат за намаляване на сегашното напрежение на него?

- Ще има по-голяма ликвидност на пазара. Повече субекти ще предлагат електроенергия през борсата и по този начин да се задоволи търсенето, например само на нощна енергия, която е по-търсена от определени производства. Това ще позволи на такива предприятия да намалят разходите си за енергия и да станат по-конкурентни на пазара. Предлагането на ток от повече субекти на борсата ще направи пазара по-прозрачен. Ще се повиши доверието в пазарната цена, която ще бъде постигната. Иначе електроенергията, произвеждана в България, е едно и също количество, но ще бъде предлагана от повече субекти на борсата. Става дума за около 350 фирми, имащи мощности над 5 мегавата за производство на електроенергия от ветрогенератори, фотоволтаици, малки вецове и когенерациите на топлофикациите и заводските централи.

- Излизането на свободния пазар и на производители на субсидирана енергия не крие ли рискове за източване на Фонда за стабилност на енергетиката?

- Никой не може да предвиди дали ще е по-добре или по-зле, защото има винаги обективни фактори. Например цената на електрическата енергия съвсем логично ще расте, ако в основните язовири няма достатъчно вода и големите водно-електрически централи на Националната електрическа компания (НЕК) не могат да произвеждат достатъчни количества евтин ток. В подобни случаи независимо от броя на фирмите продавачи на борсата няма как да падне цената. Съответно при пълни водохранилища, имащи вецове, не само в България, но и в района, през март цената на тока пада обективно някъде около 62-65 лв. за мегаватчас. Целта на исканите промени е да има по-голямо доверие в пазарната цена. Сега купувачите на електрическа енергия, дали пряко от борсата, или през посредници, нямат това доверие. Причината е, че доставяният им ток е само от 2 или 3 производителя и това поражда у клиентите съмнения за картелни споразумения или продажби под масата. При повече продавачи трудно ще става манипулация и съмненията в картел ще бъдат по-малко.

Фондът, в който всички правим отчисления чрез сметките си за ток, ще компенсира производителите на субсидирана енергия по един и същи начин. При повишаване на цената на електроенергията на борсата фондът ще харчи по-малко пари, защото ще плаща по-ниска надбавка до определеното ниво на субсидираната цена. При падане на цената обаче ще е обратното.

- Какви мерки трябва да предприеме КЕВР, за да се намалят рисковете от спекула на свободния пазар на електроенергия?

- Тепърва с предложените преди време други законодателни промени трябва да дадем такива пълномощия на регулатора. В момента КЕВР няма пълномощия да прави разследване във връзка с изтичане на информация и за манипулации на пазара. Трябва да определим и съответни санкции за подобни деяния. Надяваме се, че в началото на март всички законови промени, засягащи свободния пазар на електроенергия, ще влязат за обсъждане в Народното събрание. Включително и най-новите предложения от вторник.

- Какво още трябва да направим, за да ускорим процедурата за американските централи и да могат и те да излязат на свободния пазар?

- Първо трябва да се уточни дали има държавна помощ за двете американски централи. Доколкото знам, от ЕК са констатирали, че има нерегламентирана държавна помощ. Следващата стъпка е да се уточни в какъв размер е тя. Оторизираната институция е финансовото министерство, която трябва да направи подобни разчети и формули, които пък да бъдат съгласувани със собствениците на тези тецове. В случай, че въпросните частни производители не я одобрят, то Еврокомисията влиза в ролята на арбитър между спорещите страни и в крайна сметка ще се уточни каква е нерегламентираната държавна помощ в случая. След като това уточнение бъде направено, и тези тецове ще могат да излязат на свободния пазар с договори за разлика, както се предлага за когенерациите и веитата. На практика след като бъде уточнена държавната помощ, ще се определи и субсидията.

- ЕК допуска ли субсидия за замърсяващи производства като тецовете?

- Не е точно субсидия, а норма на възвращаемост на инвестициите, които държавата трябва да покрие на базата на сключените договори. Затова и преговорите за американските централи ще бъдат трудни.

- В случай на успех на преговорите какво ще спечелим от излизането на американските централи на свободния пазар?

- Ще спечелим първо от това, че няма да има нерегламентирана държавна помощ. Вече платената трябва да бъде върната по един или друг начин. Другият плюс ще бъде, че цената на произвежданата от тях електроенергия ще бъде търгувана на пазарна цена.

- За последната година какви слабости констатира ръководената от вас парламентарна подкомисия в работата на КЕВР?

- Няколко пъти повдигаме въпроса за цените на ВиК дружествата и на газа. Ние обаче само наблюдаваме и не можем да взимаме отношение. Само повдигаме темите и ги правим публични.

- Трябват ли още законодателни промени за дейността на регулатора освен предлаганите сега за свободния пазар на електроенергия?

- Не. Към този момент те имат достатъчно пълномощия. Надявам се те да ги прилагат по-интензивно.

- Как виждате бъдещето на нова ядрена мощност в България? Какви са вариантите за оборудването за АЕЦ „Белене“, което бяхме принудени да купим? Ще строим ли? Ще продаваме ли или ще пазим оборудването, както се случи с това, доставено за първия проект от времето на соца?

- Вариантите са няколко: строеж на централа в Белене, изграждане на седми блок на площадката в Козлодуй и продажба на другия реактор, продажба на цялото оборудване за Белене, складирането му завинаги или неправене нищо.

- Последните два варианта са най-нежелателни.

- Определено е така. Привърженик съм на варианта първо да направим стратегия и след това да строим каквито и да е мощности. Не е правилно да се строи централа в Белене, само защото сме купили вече оборудването. В стратегията трябва да се предвиди какво ще се прави за големите въглищни тецове и кога те ще започнат да бъдат извеждани от експлоатация. Редно е да знаем и какви нови мощности ще са необходими на България в бъдеще.

 

ВИЗИТКА:

Роден през 1971 в Габрово

Професия: икономист, инженер

Езици: английски, руски

През 1995 г. завършва Техническия университет - София специалност машиностроене и двигатели с вътрешно горене

Магистър е и по финансов мениджмънт в СА "Димитър Ценов", гр. Свищов

Специализирал е "Политически мениджмънт" в Летния университет в Страсбург и в Нов български университет

Притежава диплома за вътрешен одитор от MOODY International

Депутат от ГЕРБ

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).