Снимки

Все още 3D отпечатаната архитектура е в зародиша си, но вече отпечатването на обикновена къща е осъществимо. Фирмата за 3D печат Apis Cor в сътрудничество с фирмата PIK, наскоро показа портативен 3D принтер разработен за изграждането на основната конструкция на къща с площ от 38 кв.м.Изграждането на къщата в Русия започва през декември миналата година, когато времето е толкова студено, че трябвало да се издигне палатка, за да не замръзване циментова смес, като съвсем наскоро приключи.

 

Приблизително кръглата форма е избрана, за да покаже възможностите на технологията, а макар и малка, това е напълно използваема малък дом за един или двама души.


Процесът на отпечатване отнема 24 часа и е много подобен на използвания при други 3D принтирани архитектурни проекти. Казано по-просто, 3D принтера, който прилича на малък кран, изпръсква цимент от дюза слой по слой, изграждайки структура.


Машината, все пак, не върши цялата работа. Покривът, изолацията, прозорците и всички други компоненти се монтират след това от хора. Общата стойност на проекта е US $ 10.134, без да включва мебели или електрически уреди.


Вече има 3D отпечатана офис сграда и замък, дори китайски фирма отпечатва по 10 къщи на ден, но всички тези проекти изискват големи 3D-принтери или се отпечатва във фабрика на отделни секции, преди да бъдат транспортирани до строителния обект.


Проекта на Apis Cor е изграден на място, само с един портативен принтер. С максимална достигана височина от 3.1 м и максимална дължина от 5 м, принтерът тежи 2 тона и може да се транспортира до строителната площадка с камион, като всяко друга тежка машина. Фирмата предлага своите 3D-принтер за продажба или отдаване под наем, въпреки че не е известно колко струва това.


Докато впечатляващия напредък в 3D принтираната архитектура поражда безпокойство за строителните работници. 3D принтера, все още, не може да бъде сравнен квалифицирана строителен работник, но вероятно ще се използва на мястото на неквалифицирани работници при по-малки строежи.

Това е добра новина за собствениците на строителни фирми, опитващи да спестят време и пари, но за работниците, не е толкова добра.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.