Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за разграбването от Цветан Василев и компания на КТБ.

 

Процесът по „канонизиране“ е сложно нещо, особено когато се пробваш да изкараш мошеник за светец дисидент. Но това не плаши сърцата на Българския Мадоф и фамилията му. Предимно заради дълбоките им джобове, в които са потънали чуждите милиарди от вложителите в КТБ. Именно тази солидна плячка използват в момента Цветан, Антоанета и Радосвета Василеви, за да чистят образите си. В комплект със също толкова лъжи. Все опашати.

Фамилията явно не е губила времето си през последните три години, защото от август 2017 г. насам в ход е добре структуриран план по избелване на мустакатия лик на Василев и очерняне на образите на хората, дръзнали да го разобличат. Стратегията върви по две паралелни линии – една в чужбина и втора – в България, като задграничната стъпва на точно определени опорни точки.

Опорна точка 1: В момента на поставянето си под спецнадзора на БНБ банката КТБ е била едва ли не в цветущо състояние и е „умишлено фалирана“, за да се ограби „филантропът и честен бизнесмен“ Цветан Василев. Това, както сам признава Василев в едно от интервютата си пред медиите на хранилка при него, ще бъде доказвано от наетата от Българския Мадоф адвокатска кантора по делото „Магнитски“ с експертиза, направена от „американска компания от консултанти“. Въз основа на какви данни е направена оценката Василев не казва, а и няма как да каже, защото би лъснало, че т.нар. документ си е истинско менте.

Каква точно може да е фактическата стойност на подобна експертиза, направена без какъвто и да било достъп до документацията на КТБ, е въпрос с изключително ясен отговор. Отрицателен, разбира се.

А ето и фактите. Досега цели три (!!!) експертизи, направени от напълно различни по рода си проверяващи, са показали едно и също – към момента на поставянето на трезора под спецнадзора на БНБ в него е била отворена многомилиардна бездна заради източването на банката от страна на мажоритарния му собственик Цветан Василев. Българският Мадоф и семейството му може и да са обзети от амнезия, но архивите помнят. И сочат следното:

Първата проверка е назначена на 25 юни 2014 г. от БНБ. Прави се от три одитни компании - „Делойт одит“, „Ърнест и Янг“ и АФА. След като първоначалният анализ показва, че трезорът е отпускал кредити почти без насрещни обезпечения, е взето решение да се направи цялостна оценка на активите. Какви са резултатите от нея? Одиторите отчитат, че към момента на поставянето на банката под спецнадзора на БНБ 4,05 милиарда или близо 80% от предоставените над 5,3 млрд. лева кредити са лоши по две причини – или липсват напълно обезпечения, или направените не са адекватни на отпуснатия заем. И съответно трябва да се зачеркнат, защото реално са несъбираеми. Ако се чудите каква е причината, ето какво обясняват одиторите: „Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто. В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредстван от „дружества със специална цел“ (бел.ред. - така Цветан Василев нарича кухите фирми, с които е източвал трезора), холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не съответства на стандартните и надеждни банкови практики.“ Логично в момента, в който получават доклада, от централната банка го пращат на прокуратурата. Изводите на одиторите пък разбиват на пух и прах защитната теза, която в момента Василев и кохортата му защитници се пробват да прокарат, че КТБ едва ли не е била здрава. Всъщност следващите две проверки ще покажат, че тя е била дори още по-изтърбушена от състоянието, описано от трите авторитетни одиторски фирми.

Втората проверка е направена от международната консултантска фирма с опит в разследване на банкови фалити и преструктуриране на предприятия „АликсПартнърс“. Тя е наета от Фонда за гарантиране на влоговете през юни 2015 г., за да анализира раздадените кредити и да издири парите, източени от КТБ, както и активите, закупени с тях. И съответно фондът да може да си върне поне част от милиардите, дадени, за да покрие гарантираните депозити на ужилените вложители. След разследване, продължило над година, през септември 2016 г. проверяващите от „АликсПартнърс“ предават доклад, изводите в който потвърждават вече разкритото - че КТБ е била превърната от Цветан Василев в кредитна пирамида. При 4,821 млрд. лева раздадени кредити само 756,4 млн. от тях са събираеми. Съответно несъбираемите вземания са в размер на фрапиращите 84,3% от общия кредитен портфейл. Лошите заеми са раздадени на 243 корпоративни клиенти, имащи да връщат общо 472 кредита. „Основните дейности  на банката често не са били извършвани в нейна полза, а по-скоро са били предназначени за подпомагане на г-н Василев, неговите сътрудници и свързаните лица”, категорични се експертите от „АликсПартнърс“. Няколко месеца по-късно изводите им ще бъдат потвърдени и от експертиза, направена от международни експерти по заръка на прокуратурата. На този фон, ако експертизата, за която говорят Цветан и Антоанета Василеви, наистина заключава, че КТБ е била нормално функционираща банка, това е ни повече, ни по-малко фрапиращ и нагъл опит за заблуждаване на американското общество, Конгрес и президент и за използване за лични цели на глобалния закон „Магнитски“.

Опорна точка 2: Българската прокуратура едва ли не притиска Цветан Василев, като незаслужено повдига на дъщеря му обвинение за пране на пари, въпреки че – видите ли – Радосвета Василева била млад научен работник, който нямал никаква представа от бизнеса на баща си. Впрочем, това с младия научен работник е тезис, на който натъртва и самата Василева в подписката, направена от нея в подкрепа на жалбата на баща й по глобалния закон „Магнитски“.

А сега да видим фактите. Те са предоставени черно на бяло, макар и неумишлено, от самата Радосвета Василева в поредица от мейли, изпращани в годините преди избухването на аферата „КТБ”, до мениджмънта на банката и на свързаните с фамилията фирми. Агенция БЛИЦ публикува тези любопитни писма. Ето какво пише например уж нищо незнаещият „научен работник“ Радосвета на 23 март 2013 г. до ръководството на „Хелт енд уелнес“ - компания, мастит кредитополучател от КТБ, която в момента е обект на опитите за вторичен грабеж на Василев и шайката му подставени лица у нас: „Решаваме единствено аз и баща ми, а на този господин вече му е казано „не“.

Банкерската щерка обича да припомня кой командва парада и в КТБ, и в свързаните с фамилията фирми, точещи трезора, като в сметките винаги слага себе си до баща си. В друг мейл обяснява открито: „Заплатите ги плаща баща ми, той преценява. Всичко е делегирал на мен и на Любо (бел.ред. - най-вероятно става въпрос за адвоката на Цветан Василев Любомир Денев)“. Мейлите потвърждават и публичната тайна, че Младша не само е била наясно, при това в детайли, с работата в КТБ, а дори е колела и бесела в трезора. Така например в едно от писмата, адресирано до изпълнителните директори на трезора, високопоставени служители в него и дори до баща й Цветан Василев, т.нар. научен работник много информирано обсъжда коледните възнаграждения в банката, като разяснява, че те ще са по 1500 лева на калпак, но не и за хората с наказания. Последните щели да вземат по 500 лева за назидание.

Василева не пропуска и да скастри служителите, които са били порицани, като стяга редиците с репликата: „Припомням, че според българското законодателство три закъснения дават право на дисциплинарно уволнение, така че е крайно време да спрем да се лигавим“.

Друг мейл показва, че е карала директорите на „Сана спейс“ например да наказват служители заради неспазване на заповедите й, а провинилите се са й давали лично писмени обяснения за поведението си.

Толкова за „незнанието” на Радосвета Василева за далаверите на баща й. И жалко за хората, подкрепили подписката, инициирана от нея, доверили се на легендата, че Младша е незаслужено погнат млад човек, а родителите й – репресирани, несторили никому нищо лошо хора. Както вече стана ясно, не така мислят над 255 000 вложители в КТБ, ужилени от пъклените схеми на Българския Мадоф, разследващите в две държави и експертите на половин дузина одитни и разследващи фирми.

И докато в чужбина върви тежко финансирана с чужди пари кампания по „избелване“ с опашати лъжи на лика на банкера беглец, в България също тече добре структурирана акция, в която са впрегнати не само медиите от фабриката за фалшиви новини на задкулисието, но и половин дузина присъдружни НПО-та, създадени само за да припяват като беквокали на Василев. През годините от лятото на 2014 г. досега те се надпреварват – с променлив резултат, за най-добра поддържаща роля, но от стартирането на кампанията по глобалния акт „Магнитски“ превес рязко вземат две от организациите. Това са „БОЕЦ“, захранвано с авоарите, откраднати от подсъдимия олигарх и първи ортак на Цветан Василев Гриша Ганчев, и „Ние, гражданите“ на агентката на ДС Вера Ахундова и афериста, подвизаващ се под две самоличности, Божидар Томалевски и Дарио Томалети. Създадена след избухването на аферата „КТБ” с една-единствена цел – да се конституира като заинтересована страна в процеса по обявяването на трезора в несъстоятелност, за да може да бави делото възможно най-дълго, НПО-то се проваля в тази, поставена от ментора му Цветан Василев задача. Сега обаче получава нов шанс, да се докаже – обявява, че негови членове също били репресирани от разследващите, и заявява, че също ще подаде иск по глобалния закон „Магнитски“. Твърденията не са подкрепени от каквито и да било доказателства, вероятно, защото просто няма такива, но пък благодарение на внезапното включване на „Ние, гражданите“, кампанията, подета от Българския Мадоф, започва да приема все по-водевилни измерения. И докато едните се трудят върху жалбите, другите – в случая „БОЕЦ“, прибягват до далеч по-изпитано в прехода средство – черните папки. За по-голяма автентичност лидерът на Гриша-Ганчевото политическо отроче Георги Георгиев бие път до Белград, за да се снима с една такава на по кафе с Цветан Василев и да напише предупредително, че тепърва ще става ясно какво съдържа папката.

Това впрочем далеч не е първата опашата заплаха за разкрития, отправяна от Българския Мадоф и кохортата му от марионетки. Тя регулярно се появява в публичното пространство изговорена от едни или други негови глашатаи. Но остава да виси ялова във въздуха. Вероятно защото престъпниците в този скандал са ясни и те са все от обкръжението на Цветан Василев. Като се започне със самия него.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Блъснаха шофьор, спрял да пазарува край пътя

21-годишен шофьор помете пресичащ мъж на оживения път от Хасково за Кърджали и прохода Маказа, край село Конуш. Трафикът е изключително интензивен заради многото български и румънски туристи, тръгнали към егейското крайбрежие на Гърция.