Снимки

ЕК да спре наказателната процедура срещу страната ни заради бежанците, защото държавата ни реално се грижи за тях повече, отколкото за собствените си пенсионери. За това е настоял премиерът Бойко Борисов пред европейските лидери на срещата на върха в сряда в Брюксел, разказа самият той на бежански форум у нас.

"150 евро е пенсията на един пенсионер. Като разделиш на 30, става 5 евро на ден. Най-големият скандал е, че в някои бежански центрове издръжката се пада по 3 евро на ден. Вие ще ни глобите за това, че се грижим за бежанците по-добре от за българските пенсионери", казал им той. Борисов поставил пред евролидерите и въпроса за демографските изменения у нас, в случай че влязат твърде много бежанци. Той обясни, че има диаметрално противоположни позиции как да се третират бежанци и кои изобщо могат да се нарекат бежанци. Поставил на няколко пъти и въпроса за имигрантския натиск, който България търпи Борисов на няколко пъти поставил пред лидерите на ЕС и въпроса за натиска, който България търпи. "Трябва ли в България да влязат 100-200 хиляди бежанци и тогава да поискам Европейски съвет“, попита риторично той.

Премиерът коментира и твърденията на германския канцлер Ангела Меркел след заседанието на Европейския съвет, че страната ни е предложила на нейна територия да се изгради регистрационен център за бежанци или т.нар. гореща точка. По думите на Меркел в регистрационните центрове европейски служители ще документират пристигането на бежанци и ще ускоряват депортацията на тези, които не покриват критериите за предоставяне на закрила. „България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция и че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието с разбиране и заявихме, че щом страната иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, като Гърция и Италия”, твърди Меркел. Твърдението й обаче бе опровергано от ГЕРБ. Първо евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова заяви: „Доколкото съм запозната, вчера присъствах и на една от срещите на лидерите на ЕНП, България не е поискала такова нещо”. И допълни, че ставало дума за такива горещи точки извън ЕС. По-късно пък Борисов посочи, че изграждането на гореща точка у нас не е било център на изказването му на Съвета, както и че в страната ни отдавна имало такива регистрационни центрове. Той посочи, че е представил пред лидерите на останалите държави-членки писмото си от Турция, според което 7 млн. бежанци могат да тръгнат към Европа. "Откъде накъде ще ми пришиват после "Борисов иска бежански център", ядоса се премиерът. Според него ако не се вземат мерки, наистина ще се стигне до там, но трябва да се направи необходимото това да не се случи. "Какво би станало ако тези милиони бежанци от Турция дойдат на нашата граница? Ако бежанците влязат от страна от ЕС е лесно - ако влязат от Гърция, ние можем да ги върнем, но ако влязат от Турция не можем. Какво ще стане ако в България влязат 200 000 бежанци. Ние нямаме никакви предпоставки да мислим, че това приключва. Оттук нататък къде можем да ги държим, къде можем да изградим тези центрове, докога ще стоят. Има няколко предложения, които аз съм направил, преди да се стигне до думата "гореща точка". Едното е да се изгради зона за сигурност в Сирия или в Либия", заяви премиерът.

 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини