Снимки

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстоят да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал" и "Газовия барон". Заради огромния читателски интерес, публикуваме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата за разграбването от Цветан Василев и компания на КТБ.

 

Социолози под Мустака

Спешно социологическо проучване, което изглежда ни в клин, ни в ръкав, раздира екрана на 5 септември 2017 г. Логиката за тази бърза поръчка веднага си идва на мястото. По същото време на конкурентен телевизионен екран тече „семейно интервю“ на Цветан и Антоанета Василеви. Двамата изповядват пред микрофон и камера тяхната версия за случилото се с трезора. Представят се за жертви, а журналистката Любица (Люба) Кулезич ги гледа в захлас. Клати глава, бърчи джуки. В придворната журналистика има заучени пози и фалш. Такива номера има и в социологията по поръчка.

Цъкваме дистанционното и се прехвърляме от BiT към централната емисия на bTV, където мазно се промушва представителна извадка от „изследване на общественото мнение“ за КТБ. Лансира се тезата, че 75% от участниците в него са на мнение, че трезорът е бил фалиран умишлено. Така работи Фабриката за фалшиви новини. Пуска се тенденциозно нещо, което обслужва интересите на един или друг олигарх. Не е задължително да отговаря на критериите за достоверност. Може да е на принципа „една жена каза“. Важното е да се хвърли някакво твърдение в публичното пространство, което да се тълкува, коментира и най-вече – да се манипулира.

Социологическото изследване, което е нещо като черешката на тортата в защитната теза на банкера беглец, е направено от негови стари познайници. Това са Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Другарите на Цветан Василев така са се престарали, че в т. нар. изследване излизат с твърдението, че едва 15% от хората са убедени във вината на фараона Василев за разсипията на трезора.

Социолозите милионери са част от дружината помагачи, ангажирани да заметат следите на фараона Василев и да прикрият кражбата на века.

Кънчовците, както ги наричат в техните среди, официално са бодри пенсионери, след като през 2013 г. уж спряха да се занимават със социология. Месеци след като се разрази скандалът с източването на Фонд „Научни изследвания“, в който те имаха дейно участие, двамцата с гръм и трясък се оттеглиха от бизнеса си. По примера на един техен съратник, който също преди време уж емигрира в Сингапур, а след като облаците се разнесоха над главата му, отново изпълзя на припек, Кънчовците също запретнаха ръкави и се заеха с това, от което се изхранват – манипулации.

Изразителите на общественото мнение, както се опитват да се представят, използват официалната си марионетка Първан Симеонов, който по документи се води изпълнителен директор на социологическата им агенция „Галъп“. Симеонов бе активиран, за да даде програмно интервю, в което да изпее опорните точки на задкулисието – как между БСП и ДПС нямало разлика, единствената опозиция била БСП, но само защото „истинската десница“ не била в парламента и не можела да защитава интересите на хората. Всичко това налагало спешно да се намери човек, който да въведе ред и да наложи съдебна реформа. Говорещата глава на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев само дето не спомена, че изразителят на народната воля трябва да е къдрав, брадат и да е бивш министър на правосъдието. Ако за някого е учудващо защо продукт на ултракомунистическата номенклатура рони тежки сълзи за партии, създадени в лаборатория по драгалевска рецепта, е нужно да се разгледат подробностите.

Въпросното интервю е публикувано в сайта „Медиапул“, собственост на бившата говорителка на Иван Костов – Стояна Георгиева. Сайтът е основен елемент на Фабриката за фалшиви новини, конструирана от кръга „Капитал“ на Иво Прокопиев и присъдружните му олигархични медии. Прокопиев и побратимите му, създадени от Иван Костов – Цветан Василев, Гриша Ганчев и Огнян Донев, имат сериозни проблеми с правосъдието. Трима от тях са подсъдими, а един – обвиняем, и дават мило и драго (пари, медии, влияние, финансирани от тях политици), за да овладеят съдебната система и да се спасят от наказателно преследване. Поради тази причина Фабриката за фалшиви новини работи с пълна сила, за да замаже следите от престъпленията им и да манипулира обществото в посока, изгодна на техните интереси. Кънчовците пък имат доста сериозен мотив да служат на фабриката.

Истината е, че „социолозите милионери“ както те самите се наричат, са съучастници в източването на Корпоративна търговска банка. Двамата са държани на хранилка от банкера беглец Цветан Василев и също са се облажили от милиардите левове, откраднати от вложителите в трезора. Кънчев и Стойчев са съдружници в „Научнотехническо обслужване - НТО“, която изгря именно в скандала с фонд „Научни изследвания“. В тази компания обаче мажоритарният дял се държи от "Сентръл техноинвест". Въпросната фирма няма как да е позната на обществото с дейността си, тъй като е „куха“. Точно така я нарича прокуратурата в „общия поглед върху модела КТБ“, публикуван заедно с внасянето на обвинителния акт срещу Цветан Василев и съучастниците му в източването на КТБ.

„Сентръл техноинвест“ фигурира в списъка с 80 компании, които Цветан Василев ползва, за да конструира финансовата си пирамида и да открадне близо 4 млрд. лв. от вложителите в КТБ. „Фирми, които нямат реална дейност, нямат бизнесидея (проект) и нямат действителен собственик – бенефициент на кредитния ресурс. Тези дружества наричаме условно кухи дружества.“ Това гласи описанието, което държавното обвинение дава за компаниите, сред които е и тази, с която си партнират Кънчовците.

По-интересното е, че собственик на "Сентръл техноинвест" се води „ТЦ ИМЕ Вест“ - компания, която е в същия списък на „кухи дружества“, но е пряк кредитополучател от КТБ и в момента се управлява от синдик. В списъка с некоректните длъжници към трезора, който синдиците на КТБ публикуваха преди време, „ТЦ ИМЕ Вест“ фигурира срещу 30 837 671 евро непогасени задължения. Схемата, по която мустакатият аферист е „захранил“ двамата социолози, е традиционната - куха фирма тегли необезпечен кредит от КТБ, прехвърля пари на друга компания, която пък влиза в съдружие с „правилните хора“, които да се облажат от парите на измамените вложители. Не е за подминаване фактът, че управител на "Сентръл техноинвест" е Мартин Апостолов – човекът, посочен от прокуратурата за ръководител на звеното „юристи“ към пирамидата КТБ, които обслужват кухите фирми на Цветан Василев.

Въпросната фирма “Научнотехнологично обслужване - НТО”, в която Кънчовците са съдружници с куха фирма на Цветан Василев, официално се занимава с научни технологии в сферата на стволовите клетки. Според Търговския регистър на България тя е активна и до момента, а ако се съди от финансовите отчети от последните години, докарва нелоша печалба. Интересът на социолозите към медицинските иновации пък може да бъде обяснен с факта, че фирмата им е бенефициент по европроект и е прибрала няколкостотин хиляди лева от фондовете на ЕС.

Съвместните инициативи на Цветан Василев с Кънчо Стойчев и Андрей Райчев са не само доходоносни, а продължават и до момента. Наблюдаващият прокурор по делото за КТБ Иван Гешев обясни малко преди излизането на изследването им, че е очаквано публични личности, които са получавали пари от Цветан Василев, сега да се опитват да ги оправдаят, поставяйки се в услуга на банкера беглец. Тоест не е учудващо, че щом Кънчовците още печелят от откраднатите пари от КТБ, биха се поставили в услуга на Фабриката за фалшиви новини. Учудване буди само защо прокуратурата гледа безучастно как се правят медийни кампании с пари, откраднати от КТБ, и не прави нищо по въпроса.

„Този „Галъп“ не е онзи „Галъп“, пише в. „Телеграф“ преди време за социологическата агенция, която Кънчовците ползват за основна трибуна на изявите си. Причината е, че едва ли има човек, когото да спрете на улицата по целия свят, който да не каже, че е чувал за известната социологическа агенция "Галъп". Тънката разлика е, че американската компания, основана от Джордж Галъп в средата на ХХ век, която е един от пионерите в измерването на електоралните нагласи и в днешно време има клонове по целия свят, няма нищо общо с фирмата, зад която се крият Кънчовците. Напротив - "Галъп инк" дълги години води съдебни битки с ББСС-БГ, в която Кънчо и Андрей са съсобственици, за това, че използва името им неоторизирано, предлагайки услуги в идентична сфера като истинската фирма "Галъп". На всичко отгоре през годините двамата схемаджии правят цяла плеяда фирми с „Галъп“ в наименованието, които в различни периоди използват. Последната актуална - „Галъп интерненшънъл болкан“ ЕАД (да не се бърка с едноименната, но ЕООД, която в момента е в ликвидация), е тази, посочена в ЦИК като преброител на парламентарния вот през пролетта. В този „Галъп“ Райчев няма нищо общо – еднолична собственост е на Кънчо Стойчев. Представляващ е Първан Симеонов, а в борда на директорите са 22-годишната Ружа Андреева Райчева и 25-годишната Лилия Кънчева Стойчева.

Тук е моментът да отчетем, че ако някой си мисли, че „социолог“ значи човек, който обикаля с тефтер и химикалка в ръка и разпитва хората по улиците, то определено трябва да види фирмената история на Кънчовците. Андрей Райчев е имал пръст в 32 компании и е бил в управата на 27 фирми. По-нисичкият му ортак определено обаче е по-чевръст. Историята свързва Кънчо Стойчев с участие в управлението на цели 44 компании и собственост в 37. Направо е невероятно как им остава време да питат обикновените хора за мнението им. Не че го правят.

Освен със стволови клетки, бизнесът им е свързан със строителство, ресторантьорство, реклама, издателство, медии, но безспорно перлата в короната им е голфът. Те притежават уникалния комплекс за голф „Блексийрама“, разпрострял се върху цели 1000 декара между Каварна и Балчик. Цялата инвестиция в комплекса надхвърля 35 милиона евро. Дизайнер на игрището за голф е живата легенда в този аристократичен спорт Гари Плейър. В комплекса се предлагат над 25 модела двуетажни вили по дизайн на европейски и американски архитекти. Цялостният проект е за около 400 къщи. „Това са хора, които станаха доста заможни и богати в годините на прехода, а това не става случайно“, каза преди години по техен адрес Цветан Цветанов, който по това време заемаше поста министър на вътрешните работи.

Макар и двамата да са известни под общото малко име Кънчовците, на практика фамилията, която може да им бъде причислена, е Райчеви, благодарение на знаменития татко на Андрей.

Покойният вече Венцел Райчев е истински кадър на тъмночервената номенклатура. Комунист от малък, Венцел е член на РМС, активен борец против фашизма и възпитаник на Москва. Като журналист и преводач десетилетия наред се занимава с разпространение на комунистическата пропаганда, докато в бурните години на Перестройката успява да оглави Светая светих на този ресор - агенция София прес. С неоценимата помощ на своя покровител Андрей Луканов Венцел Райчев успява не само да придобие едноличен контрол над богатата държавна структура, създадена, за да прославя успехите на БКП по света, но и в мътните времена на прехода успява да я източи. Именно при Луканов София прес се отказва от държавна субсидия, но по този начин си издейства и свободата никой от изпълнителната власт да не я контролира. В началото на 90-те Венцел Райчев създава митичната фирма “Планета 999”, в която дял има София прес, но държавата в лицето на агенцията участва само с предоставяне на ресурси – имоти, техника, кореспондентски бюра по света. В същото време „Планета 999“ използва активите пак по предназначение – пропаганда, само че вече в полза на новите силни на деня. Чрез държавните активи Райчев създава поредица от медии, рекламни агенции, издателства и все облагодетелствани са неговите деца.

Кънчо Стойчев може и да е потомък на уважаваните сценаристи и писатели Братя Мормареви, но от талантливия си баща Марко май е наследил само хумора, който предизвикват неговите прогнози. Венцел Райчев е истинският негов бащица, тъй като не само му предоставя офиси за първата му частна социологическа агенция (където Андрей е зам.-шеф), но и му осигурява хранилка от държавната София прес. Рекламната агенция на Кънчо „Провижън“ буквално прибира лъвския пай от рекламите на София прес. В същото време синът Андрей е на държавна работа – шеф на статистическата агенция НЦИОМ. Благодарение на хлабавите закони и силното рамо на Андрей Луканов – „червения капиталист“, чийто идеологически последовател е уж „десният“ Иван Костов, Райчев хем е шеф на държавната НЦИОМ, хем развива частната си социологическа агенция, използвайки високия си пост. Така, вместо да им връчи червени куфарчета, пълни с пари, Луканов дава на Кънчовците ключовете към активи на държавата, благодарение на които днес двамата социолози могат да се похвалят като милионери с успешен частен бизнес. Андрей Райчев, разбира се, не дава вид на мултимилионер, тъй като традиционно се явява на публични места с вехти и захабени дрехи, за да заблуди хората, че е обикновен научен работник, а не червен велможа и богаташ.

Аскетизмът е поза. Кънчо Стойчев има внушително имение в санданското село Зорница, а Андрей Райчев е стопанин на къща за 1 млн. евро в Бояна.

Имението на Стойчев е внушително и е достойно за богаташ - герой от някой латиноамерикански сериал. Социологът започва да гради чифлика си, като от 2009 г. нататък изкупува десетки ниви от дребни собственици в села в община Сандански, става ясно от справка в Имотния регистър.

Той си харесал мястото на път за Мелник и вече е горд стопанин на 600 декара, като е платил минимум 180 000 лв. само за земята. Върху част от нея е захванал строителството на затворен комплекс с 11 каменни къщи в смесица от мексикански и средиземноморски стил, има дори калдъръмен площад с шадраван по средата, часовникова кула и други екстри, които придават на мястото вид на латиноселце. Нощувката и храната в комплекса са може би сред най-скъпите преживявания от този род в страната. Чаша кафе струва 5 лева, толкова е и чашата минерална вода. Топла супа на обяд и вечеря се предлага на цена от 30 лева, а основно ястие не може да се намери под 50-70 лв. Наемът на една къща за гости също е внушителен – между 500 и 700 лв.

Имението му е туристически обект с винарска изба, има водоем за спортен риболов и други малки екстри. Стойчев имаше намерение да строи и голф игрище, но то пропадна. Социологът първо изгради минирезиденция, която почти всеки уикенд ползва заедно със семейството си. Засади и 5 декара лозов масив, а към него добави и ферма за кокошки и малък краварник с няколко животни. През 2015 г. поиска да прекара водопровод от минералния извор от с. Левуново до с. Зорница с трасе от около 14 километра. Получи благословията на тогавашния общински съвет в Сандански, чийто председател по онова време беше Явор Аргиров, а кмет беше Андон Тотев.

Жители от Левуново обаче не приеха добре идеята да им вземат минералната вода и на два пъти окупираха залата на общинския съвет в знак на протест, че не дават „златото“ им да се изнася. Протестът им не бе чут от местните парламентаристи и те дадоха право на социолога да прекара водопровод и да ползва минералната вода. Решението на общинския съвет бе оспорено в административния съд в Благоевград, но пак бе обявено за законосъобразно. След като станало известно, че минералната вода ще загуби от лечебните си свойства заради дългия път, който трябва да измине до комплекса в Зорница, социологът Стойчев се отказа от идеята за минералния водопровод.

Андрей Райчев пък и досега бяга от отговор на въпроса откъде има пари да се шири в къща за 1 млн. евро в Бояна. Социологът купува и имот в Бистрица през 2012 г., както и парцели на различни места в столицата. Семейството му е притежавало и цяла сграда на столичния бул. „Цар Борис III“, както и апартаменти. През 2013-а е продал апартамент от 50 квадрата в един от най-скъпите квартали на София - „Белите брези“, а четири години по-рано дарява на една от дъщерите си жилище от 52 кв. в центъра на столицата. Синът на Стойчев и една от дъщерите на Райчев пък имат общ хотел в Якоруда в близост до ски писта, като базата е запълнена чак до септември.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.

Горящо сметище обгазява шофьори край Кочериново

Горящо сметище обгазява пътуващите водачи по направлението Кочериново – Благоевград, алармираха потърпевши. Сигналът за инцидента е подаден в 7 часа в неделя, като на място пристигат два противопожарни екипа от Рила.