Снимки

"Добре, че има хора, които помагат, има добри хора, но не трябваше така де се случи, ние си я бяхме направили къщата много хубава, сега нищо не остана. Гръмна и падна върху нас. Аз си имах къща." - това обяснява пред винил, върху който е отпечатана бъдещата й къща Шенай Хюсеин. Крехката Шенай по неволята на съдбата от 10 декември м. г. вече е глава на семейство, след като железопътната катастрофата в Хитрино отнема 42-годишния й съпруг Танер и големия й син Дениз, който сега трябваше да е абитуриент в строителната гимназия в Шумен. 

В петък, в двора на някогашния си дом на ул. "Възраждане" 31 Шенай посреща високи гости - министър-председателя Бойко Борисов, строители, архитекти, кметове. На мястото на къщата, която била съборена от взрива, сега "Главболгарстрой" ще вдигне двукатен дом на 140-150 квадратни метра площ по проект на шуменския архитект Чинка Тодорова. На първия етаж обединени трапезария, кухня и дневна с една спалня и тоалетна, а на горния две спални, с баня. Къщата е прекрасна, ако човек не знае, че възниква върху руините на един истински изпълнен с дух и живот дом, от който са си отишли главата на семейството и единият от синовете. Шенай оценява подадената ръка, но дори пред премиера се сеща за стария си дом и му обяснява как добре е бил направен. На репортери разказва, че случилото се на 10 декември ще я преследва до края на дните и.

Къщата на Шенай е една от 10-те, които ще изгради Камарата на строителите в България, а после ще ги дари на новите им собственици. Всички са можели да избират от няколко варианта. Камарата на строителите ще помогне безвъзмездно на най-тежко пострадалите - там където има жертви и, където са паднали целите къщи. Междувременно обаче върви изготвянето на проектната документация за други 14 къщи, които ще бъдат построени по фонд "Социална закрила". Техният градеж трябва да започне до месец и половина.

В съседство до Шенай до декември е бил домът на 12-годишната Севги и сестра й Рейхане. Железопътната авария отнема и двамата им родители - майка им Фейме и баща им Акиф.  Къща на двете момичета на 150 квадратни метра ще вдигне и ще дари ПП "ГЕРБ", а партийният лидер Борисов оставя за старши по строеж кмета на Шумен Любомир Христов, който е и областен координатор на партията. Той ще е строителният техник за този обект, обяснява премиерът и заръчва да го извикат като е готов покривът.

На поканата на Камарата на строителите да помогнат са се отзовали още "Кристална вода" АД, "Геострой", "Трейс груп холд", "Билдинкс" и "Мидия", "АТ Инженеринг", "Автомагистрали - Черно море", "Джи пи груп", "Хидрострой" и "Планекс". Техниката им вече е на място, изкопани са основите.

В един момент жителите на селото изгубили надежда, че ще започне възстановяването, защото до момента били сменени дограмите на леко пострадалите, приключвали и ремонтите на покривите. "Доста бумащина, доста документация е изготвена и благодаря на камарата на архитектите, на инженерите, на всички, които помогнаха за да има възможност да се започне веднага строителството." - коментира закъснението Борисов. Според кмета Нуредин Исмаил, ако премиерът дойде в Хитрино през есента на 2018 г. селото ще е неузнаваемо.

Празно е на мястото на едно от най-популярните заведения до жп линията, не са си възстановили бизнеса по-голямата част от дребните предприемачи. Проблемът е, че не са имали застраховки за имотите си. "Ще намерим начин да помогнем на малкия бизнес, който пострада, защото на практика освен с дарение с нищо друго не можем да им помогнем, защото не са били застраховани. Търсихме законов начин да ги подпомогнем - няма такъв. Сега ще намерим дарители, защото много хора искаха да помогнат и помогнаха. Ще намерим начин." - категоричен е премиерът Борисов. След като е обиколил строителните площадки изпълнява обещанието си към представителите на малкия бизнес и се оттегля с тях на среща без охрана и без странични наблюдатели зад сградата на потребителната кооперация. Уверил ги, че ще намери начин да им помогне.

Два ритуала за да върви успешно възстановяването на разрушените къщи извършиха в Хитрино свещеносложители от православното и от мюсюлманското вероизповедание. Мюсюлманският ритуал беше изпълнен от районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, а водосвет отслужи владиката Йоан Варненски и Великопреславски.  Борисов ги даде за пример на политиците. "Ако въпреки различията си гледаме в една точка напред винаги ще имаме повече успехи." - коментира премиерът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.