Снимки

Световната банка понижи прогнозите си с по 0,1% за ръста на БВП в еврозоната за 2017 и 2018 г. до ниво съответно 1,5% и 1,4%, се казва в доклада „Глобални икономически перспективи” на Групата на СБ, цитиран от „Прайм”.

Прави се и прогноза за 2019 г. и тя е за ръст, колкото и за предходната – 1,4 на сто.

Ръстовете на икономиката в еврозоната се забави от 2% в 2015 г. до 1,6% в 2016 г., заради намаляването на вътрешното търсене и износа, се казва още в доклада.

СБ отбелязва и политическата неопределеност в някои страни от еврозоната, особено в периферията, където и без това инвестициите са по-малко. Доверието обаче във валутния съюз се е оказало устойчиво и след решението на Острова да излезе от ЕС, се подчертава в документа на финансовата институция. Все пак напускането на Общността от Великобритания ще оказва натиск върху ръста на икономиката на еврозоната в по-малка степен, отколкото на самото Обединено кралство.

Според експертите на СБ поскъпването на петрола ще се отрази на ръста на реалните доходи и на потреблението в света.

От финансовата институция изразяват опасения, че по-ниският ръст в еврозоната ще окаже влияние на икономиките на развиващите се страни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ядем по-евтини краставици и домати

Ядем по-евтини краставици и домати. Оказва се, че през изминалата седмица оранжерийните домати са поевтинели с 1,8 на сто на сто и са се продавали по 1,67 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици пък е паднала с 2,4% до 1,23 лева средно за килограм. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

600 фирми наели работници от страни извън ЕС

Над 600 работодатели са наели сезонни работници от страни извън Европейския съюз (ЕС). Според данните до средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очакванията са, че до началото на юли броят на чуждия персонал по морето ще скочи двойно.

Пътуването до морето с 15 лв. по-скъпо

Средно с около 15 лева по-скъпо ще ни излезе пътят до морето и обратно с автомобил това лято в сравнение с миналия юни, изчисляват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).