Снимки

621 училища в страната от общо 2557 нямат никакво видеонаблюдение. Това означава, че средно всяко четвърто школо не разполага с камери. Това съобщи вицеприемиерът и министър на образованието Меглена Кунева. Тя допълни,че учебните заведения, които са лишени от видеонаблюдение са предимно училища в малки населени места. В София например камери липсва само в 14 школа.

В болшинството от школата – 1740 има осигурено видеонаблюдение както в двора, така и в сградата.

Кунева съобщи още, че броят на училищата, които са с ограничен достъп на външни лица в двора и в които той се заключва, е 1043. Тези със свободен достъп на външни лица до мястото за игра навън са 1515. Министърът посочи, че сред тях са и много училища, чиито дворове се използват за спорт или за разходки на майки с деца, но това трябва да става в извънучебно време.

Охрана на щат има в 916 школа, а


 

училища с пазачи от фирма са 658


 

Данните, които министър Кунева изнесе са част от картата на сигурността, която е изготвил нейният екип. „Мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката. В края на миналата седмица разпоредих на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите, както и изпратих писмо до Националното сдружение на общините“, припомни образователният министър и допълни, че следващият понеделник ще бъде проведена работна среща за набелязване на допълнителни действия. Министърът заяви, че с Националната програма „Достъпно и сигурно училище“, ако бъде одобрена от Министерски съвет, ще се финансира закупуването на видеонаблюдения, системи за достъп, повече осветление за 451 държавни училища. Бюджетът на модула „Сигурност“ е в размер на 1.5 млн. лв.

Предвидените 22 млн. лева за обезщетения по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа“, която също трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, са преди всичко за пенсиониране на учители, навършили необходимата възраст, обясни още Кунева. Тя обясни, че по програмата са предвидени обезщетения в размер на осем заплати на 4000 души педагогически персонал и 2000 – непедагогически.


 

Това не означава, че 6000 души ще бъдат уволнени


 

както написаха някои издания. Или че ще бъдат закрити 1300 училища, детски градини и общежития“, категорична беше Кунева и допълни, че миналата година също е имало бюджет за закриване, но закрито училище няма. Главния секретар на МОН Красимир Вълчев съобщи, че в следващите десет години се очаква половината от педагозите да достигнат пенсионна възраст. Именно затова усилията на МОН са насочени към привличането на млади учители към системата. Той посочи още, че има мерки насочени и към пенсионираните учители. Така например по програмата „Без свободен час“ могат да се присъединят и преподаватели в пенсия, които да заместват колеги, които са в отпуск.


 


 


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Подкупен данъчен се размина с условна присъда

С тригодишна условна присъда се размина 51-годишен инспектор от НАП – Сливен, който застана пред Темида по обвинение в получаването на подкуп от 300 лв, за да не състави акт на търговец от град Стралджа.