Снимки

 

Всяка четвърта грешка в математиката се дължи на нечетливо писане, пише Наръчника за родителите в първи клас, издаден от Асоциация „Родители“. Затова експертите съветват майките и татковците да научат децата си да изписват правилно числата. Друга препоръка е първолакът да играе с предмети, за да разбере основната идея на математиката  - от конкретното към абстрактното.
 „Помогнете му  да разбере основните положения и понятия в математиката.
Това означава детето да отговори бързо (за 3 секунди) на елементарна задача. Редовното упражняване е условие за бърз отговор. За да е забавно и по-ефективно упражняването, използвайте забавни книжки и математически игри, дори сами измисляйте интересни задачи с думи“, съветват още  експертите.
Полезно е също така у детето да се изгради навик да прочита условието на задачата няколко пъти. Научете го и да разпознава отделните части в най- сложната част на задачата, с които може да прави стъпка по стъпка.
Препоръчително е първокласникът
да се научи да решава
задачите наум,
защото това помага на детето да автоматизира някои действия и подходи и по-лесно да разпознава усвоените модели. Добре е родителите да покажат на детето как да се справи с домашното си. Писането на домашна работа развива и затвърждава знанията, които малкият ученик получава в клас. То е добре да започва с  четене на урока в учебника или примерите от учебната си тетрадка. „Включете новите технологии активно в усвояването на математиката – има достатъчно образователни математически игри, с които детето може едновременно да се забавлява и учи, докато ползва телефон, таблет или компютър“, пише още в наръчника.
Относно домашните работи по всички предмети, родителите могат да помагат на децата, но не и да ги правят вместо тях. „ В противен случай оценките в училище ще са ваши, а детето никога няма да се научи да се справя само“, пише също в наръчника.

 

Инсталирайте филтриращи програми на компютъра

В интернет пространството дебнат опасности – от компютърни вируси до сайтове с вредно съдържание. Затова е важно детето да спазва правила при използването на интернет, които да гарантират неговата безопасност. Заедно с детето можете да помислите за евентуално инсталиране на филтриращи програми на компютъра, които да предотвратяват показването на нецензурно, порнографско и друго вредно съдържание. Подходяща за вас програма можете да  изберете на www.yprt.eu/sip
Информация за основните правила за безопасно използване на интернет от деца можете да намерите на сайта на Националния център за безопасен интернет Safenet.bg.
Можете да споделите притесненията си за случващото се в интернет като родители, да потърсите подкрепа или да получите съвет от Българската линия за  онлайн безопасност (БЛОБ).

 

Помогнете му да напише писмо до любим герой

Овладяването на писането изисква усилие  и упражнение. С няколко простички стъпки, обаче, може да направите този процес по-интересен и забавен за децата. Така например може да му помогнете да напише писмо до любим герой, както и поздравителна картичка до скъп човек. Също така може да го помолите да ви помогне като запише в списък продуктите за пазаруване и после  отидете в магазина да го изпълните. Ако пътувате заедно пък, помогнете на малкия ученик да води дневник на пътешествия, в който да лепи картички, билети, брошури и да вписва накратко впечатленията си.

 

Фиксирайте време за лягане

Оставете хлапето да спи поне 9 часа

Подарявайте книги за празници, четете по двойки

Мила Мишева

Прекрачването на училищния праг и постъпването в първи клас е предизвикателство както за децата, така и за родителите. Това е един нов период както за малките, така и за големите, затова често е необходим период за адаптация. Учениците трябва да се приспособят към новия дневен ритъм. В наръчника на „Асоциация Родителите“ има
ценни съвети за майките и татковците на първокласниците.
Експертите съветват родителите да създадат ритъм на децата си, който, макар и да звучи като скучно повтарящи се действия, е полезен защото от друга страна създава усещане за предсказуемост, което кара детето да чувства доверие към живота. Препоръчително е да се фиксира час за лягане, така че детето да има не по-малко от 9 часа сън. „Сутрин пък  събуждайте детето за училище достатъчно рано, за да може спокойно да се разсъни, да направи сутрешния си тоалет и да закуси“, гласят още съветите в наръчника. Освен това е препоръчително родителите да водят децата 15 минути преди началото на първия час.
Да се научат да четат е едно от най-важните неща за децата в училище.
Овладяването  на техниката  за четене се учи в класната стая, но любовта към книгата, която остава за цял живот,
може да се възпита вкъщи
 Учените са доказали, че децата стават запалени  читатели, ако родителите им подаряват книги за рождени дни и други празници. Също така майките и татковците могат да спомогнат за създаване на усещането на любов към книгата у детето, като четат с него по двойки, по време на път да откриват надписи и табелки, да четат етикетите, докато пазаруват и др.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.