Снимки

Уникална за България пишеща машина, принадлежала на лирика Кирил Христов получи старозагорското четвърто  основно училище , чийто патрон е поетът. Машинката, модел „Mignon“ е произведена от немския концерт АЕG  и е модел, излязал на пазара през далечната 1923 година. До сега е съхранявана от внучката на писателя Невена Христова, който прибавила към нея и стенен часовник, закупен от автора на култовото „Жени и вино, вино и жени“ от Германия  през 1926 година.

 За разлика от повечето пишещи машини, тази има лост, с който пишещият „избира” съответната буква от панела. Предимство на “MIGNON” е възможността за сменяне на панел и на печатащата ролка, като по този начин може да се избират различни шрифтове и езици. При свикване с уреда и днес може да се достигне до скорост от 100 символа в минута, обясняват познавачите.При срещата си представители на старозагорското школо внучката на Кирил Христов споделила намерението си да подари за в бъдеще маслен портрет на поета, рисуван от Борис Денев/1889-1963/, който е илюстрирал първото издание на поемата му „Чеда на Балкана“ , както и цялата  съхранена през десетилетията негова лична библиотека.От 10-о ОУ „Кирил Христов“ уточняват, че в процес на подготовка е музейна сбирка за живота и делото на патрона им, която ще бъде готова до края на март. Вече има заделено помещение, където в момента се съхранява и оригиналната посмъртна маска на твореца, свалена от проф. Андрей Николов в деня на кончината му – 7 ноември 1944 г.. Маската се е съхранявала в дома на писателя Христо Цанков-Дерижан, тя беше дарена на Стара Загора от неговия внук , именития режисьор Вили Цанков . В учителската стая и коридорите на школото има пет портрета на Кирил Христов, рисувани от различни художници.

Кирил Христов е роден на 29 юни 1875 година в Стара Загора, но отрано остава сирак и напуска града. В периода от 121 до 1938 г. живее и работи в Германия и Чехословакия, тъй като имал опасения за живота си заради остра епиграма срещу ВМРО. Завръща се след като получил уверенията на проф. Александър Балабанов чрез писателката Яна Язова, че смъртната заплаха е отменена. Умира от рак на 7 ноември 1944 година.Малка плоча върху фасадата на къща, построена на мястото на родния му дом напомня аз неговия старозагорски корен.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.