Снимки

Има една нерешителност, която се забелязва в работата на Регионалната здравна инспекция във Варна, която трябва да работи по-сериозно по контрола на наднормения шум в курорта „Златни пясъци”. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов след заседание на Областния координационен център по проблемите на летния сезон във Варна. В работната среща участваха представители на държавни контролни структури, местната власт и туристическия бранш. „Почти всички сигнали, които са постъпили на горещата телефонна линия за нарушения в туризма, са за шумни заведения, коментира Симеонов, като допълни, че постъпилите сигнали са стотици, а някои от тях се повтарят за определени заведения. Тези, които тероризират с шум плажната ивица в „Златни пясъци” са няколко и са едни и същи. Сигнали за наднормен шум има и за Южния плаж във Варна. Силната музика там обаче не е ежедневие.

Според вицепремиера, колебливост, нерешителност и дори неангажираност има и в работата на Община Варна. Необходими са законодателни промени, които да дават по-широки правомощия на контролните органи, за да могат да вземат по-крайни мерки към нарушителите. Когато спрямо тях не се действа бързо, категорично и не се стигне до крайна мярка, те продължават с нередностите. А тези нарушения водят като цяло и до опорочаване на туристическия сезон, смята още Симеонов.

„Обърнахме сериозно внимание този път и се надявам до следващото заседание на Координационния център на 1 септември да има вече решителни резултати”, отбеляза още той. Като добър пример за работата на контролните институции вицепремиерът посочи затворения ресторант в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, собственикът на който погазвал брутално всички закони, нормативи и наредби и тероризирал с шума си курорта. Както виждате, когато държавата има желание, може да свърши работа - да изисква и да осигури спазването на закона”, посочи Симеонов. 

Той посочи още, че трябва да си поставим за цел привличането на по-платежоспособни туристи, да разширим сферата на услугите и да се включи по-разнообразен вид туризъм, защото това привлича хората и те го търсят. По време на заседанието от ТД на НАП -Варна съобщиха, че от началото на лятото са извършили 4 637 проверки, като са констатирани 373 нарушения. Издадени са 104 заповеди за запечатване на търговски обекти. Проверени са и 110 хотели и къщи за гости, като повече от 10 такива обекта са запечатани.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Британците заделят средно 2272 евро за лятната си ваканция

65% от жителите на Дания страна планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%). Само 51 на сто от французите смятат да заминат във ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират летен отдих.

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни.

Египет очаква през юли нови $2 млрд. от МВФ

Нов транш в размер на 2 млрд. долара от 12-милиардния кредит, одобрен МВФ очаква през юли Египет, сочи съобщение от финансовото министерство, цитирано от „Прайм“.