Снимки

Депутатите врътнаха кранчето на грантаджиите в съдебната система, като, приемайки поправки в Закона за съдебната власт, правната комисия в НС даде зелена светлина за ограничаването на чуждото финансиране на съсловните организации.

Преди това премиерът Бойко Борисов заръча на законотворците от ГЕРБ да отпадне все пак забраната магистратските съюзи да получават средства от еврофондовете. „Като пълноправен член на ЕС България, и по-специално българските граждани и организации имат възможността да усетят максимално позитивите от европейската солидарност”, обяви в своя позиция Борисов, като подчерта, че магистратските организации не правят изключение. Поводът за него са именно предложените промени в ЗСВ, предвиждащи въвеждане на тотална забрана за чуждо финансиране, освен от членски внос, която би спряла солидните парични потоци към организации като Съюза на съдиите. С приемането на първоначалния вариант на текстовете обаче наред с ограничаването на грантовете би спряло и финансирането по европрограми, тъй като се предлага тотален мораториум. В крайна сметка по-късно през деня депутатите от правната комисия, които гласуваха поправките в ЗСБ дадоха зелена светлина за въвеждане на забрана за грантово финансиране, но решиха, че подобна няма да има за такова от ЕС.

Преди това правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че позицията на премиера и на правителството е, че въвеждането на такава забрана за средства от ЕС е неоправдана и недопустима и призова законотворците да се ангажират, че между първо и второ четене предложението в този му вид ще отпадне. Ден по-рано и главният прокурор Сотир Цацаров се обяви за прекрояване на законопроекта в този дух. Той подчерта, че е допустимо магистратските организации да ползват средства по програми на ЕС, но не и грантове. В грантовете няма безплатен обяд, категоричен бе Цацаров.

„Нали се борите за публичност. Тогава пуснете прожекторите и към финансирането”, обърна се пък шефът на правната комисия Данаил Кирилов по време на заседанието й днес индиректно към организациите. Той поиска да се види връзката между финансиране и цел и каква цел с какви средства се постига. В същото време Кирилов декларира, че като вносител ще се съобрази с поисканото оставяне на възможност организациите да получават пари от европрограми. Той наблегна обаче на липсата на прозрачност, като въобще не било ясно дали магистратски организации са работили по такива проекти. И дори изрази готовност да изпрати искане до финансовия министър за осветляване на потоците от средства към въпросните съюзи.

Кирилов се възмути и от спешен имейл, който получил от „някой секретар от някое бюро” на ЕК, с който му се изисквало подробно обяснение за предложените поправки с изразено притеснение за независимостта на магистратите и европейското финансиране. В него се уточнявало, че само няколко часа след внасянето на законопроекта от София към Брюксел полетели запитвания и мнения по темата. Кирилов изрази съмнения, че става въпрос за поредното клепане на страната ни пред ЕК. Емил Димитров-Ревизоро го попита колко такива мейла е получил след повдигането на въпроса от Цацаров за това, че член на ВСС се занимава не с правосъдие, а с политика. „Нито един”, отвърна Кирилов.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини